Accident feroviar - Tren de călători în coliziune cu un automotor

Joi, 07 Iulie 2022Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Accident feroviar   Tren de calatori in coliziune cu un automotor | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi a organizat și desfășurat, joi, 30 iunie a.c., un exerciţiu privind gestionarea unei situaţii de urgenţă, ca urmare a producerii unui accident feroviar, în care a fost implicat un tren de călători.

Potrivit scenariului exerciţiului, joi seara, în jurul orei 21:30, un tren de călători Regio compus din locomotivă şi două vagoane, având la bord 37 de călători, din cauza unor defecţiuni tehnice, la sosirea în stația Drobeta Turnu Severin Mărfuri din localitatea Şimian, nu a oprit la semnalul luminos și a intrat în coliziune frontală cu un automotor, ce era garat pe linia de cale ferată.

În urma impactului puternic, locomotiva şi primul vagon au deraiat de pe şine, suferind avarii majore. De asemenea, au avut loc scurgeri de lichide combustibile, existând pericolul de izbucnire a unui incendiu.

Șeful de tren, dar și mai mulți călători, care se aflau în imposibilitatea de a se autoevacua, au anunțat evenimentul în Dispeceratul Integrat ISU-SAJ prin apelarea numărului unic de urgență 112. Pentru gestionarea operativă a acestei situaţii de urgenţă soldată cu victime multiple, la nivelul ISU Mehedinți, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

Într-o situație reală, primele forţe şi mijloace ce vor fi mobilizate la locul evenimentului vor fi cele din cadrul Detaşamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin, ulterior fiind direcționate, în sprijin, toate resursele medicale disponibile, atât ambulanțe SMURD din cadrul tuturor subunităților ISU, cât și echipaje medicale SAJ.

În situația dată, pentru eficientizarea acțiunilor de răspuns, în teren s-a deplasat şi grupa operativă a inspectoratului. Peste 50 de pompieri cu 10 autospeciale au acţionat imediat pentru salvarea și evacuarea în siguranță a victimelor, concomitent cu asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Totodată, pentru coordonarea intervențiilor și restabilirea stării de normalitate, la locul evenimentului, au participat efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi, Poliţiei Transporturi Feroviare, echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță, personal medical al Unității de Primiri Urgențe, reprezentanți ai Sucursalei Regionale Căi Ferate Craiova - CFR Infrastructură și CFR Călători, dar și voluntari ai ISU Mehedinți.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența autorităților județene și locale, dar și a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică. Exercițiul a avut drept scop verificarea viabilităţii Planului Roşu de intervenţie și coordonarea unitară a tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea accidentelor colective.

Totodată, s-a urmărit perfecționarea deprinderilor forțelor participante în acțiunile de salvare în sistem integrat și pe timp de noapte, în vederea reducerii timpilor operativi de intervenţie, limitarea și înlăturarea efectelor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.