Accidente, avarii, explozii și incendii în transportul rutier

Marți, 26 Septembrie 2023Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Accidente  avarii  explozii si incendii in transportul rutier | imaginea 1 În contextul desfășurării periodice a antrenamentelor și exercițiilor ce au drept scop principal eficientizarea timpului de răspuns la apariția diferitelor situații de urgență, și pregătirea temeinică a forțelor de intervenție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny” al județului Vrancea a desfășurat joi, 21 septembrie a.c., un exercițiu complex, în comuna Bolotești.

Acesta a urmărit în principal modul de acțiune în teren pentru limitarea și înlăturarea consecințelor produse de accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport rutier.

𝑺𝒄𝒆𝒏𝒂𝒓𝒊𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒆𝒓𝒄𝒊𝒕̦𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 a presupus ca pe fondul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase de ploi abundente și vânt puternic, sub avertizare de Cod Portocaliu, la nivelul U.A.T. Bolotești, să se producă pagube însemnate respectiv, mai multe drumuri comunale blocate, avarii la rețelele de distribuție a energiei electrice, mai multe gospodării afectate, un accident rutier grav și un incendiu la un grup de locuințe cu victime.

𝑷𝒓𝒊𝒎𝒂 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂̆ a simulat producerea unui accident rutier cu victime pe raza UAT Bolotești, pe DJ 205 B, pe direcția de mers Țifești - Bolotești, pe podul peste râul Putna, în urma căruia au rezultat 5 victime.

Urmare a impactului, unul dintre autovehicule a lovit parapetul podului și prezenta scurgeri de carburant, existând riscul producerii unor explozii/incendii. În autovehicul se afla 1 persoană, respectiv conducătorul auto, care s-a autoevacuat dar care a suferit traumatisme.

De asemenea, celelalte 2 autovehicule implicate în accident, în urma impactului, au fost proiectate peste parapetul podului și s-au prăbușit în albia râului Putna, rezultând 4 victime, dintre care 2 încarcerate.

𝑨 𝒅𝒐𝒖𝒂 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̧𝒊𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂̆ a constat în descoperirea unor elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, pe timpul efectuării unor lucrări de regularizare a albiei râului Putna, în zona podului.

𝑼𝒍𝒕𝒊𝒎𝒂 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂̆ este generată de producerea unui incendiu la acoperișul unei locuințe și anexe gospodărești pe o suprafață de circa 500 cu posibilități de propagare la locuințele învecinate, de pe marginea DJ 205 B din localitatea Bolotești, punct de reper podul peste râul Putna, iar în interior acestora este posibil să fie surprinse mai multe persoane.

Ca urmare a producerii acestor evenimente au rezultat situații de urgență ce au impus activarea Comitetului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, emiterea de mesaje Ro-Alert și informarea populației privind măsurile necesar a fi adoptate, descarcerarea persoanelor rămase blocate în autovehicule, acordarea primului ajutor medical de urgență, localizarea și stingerea incendiilor, asanarea teritoriului de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, restabilirea ordinii și siguranței publice.

Având în vedere că acțiunile întreprinse au avut un grad înalt de complexitate, 𝒍𝒂 𝒆𝒙𝒆𝒓𝒄𝒊𝒕̧𝒊𝒖 𝒂𝒖 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒂𝒏𝒈𝒓𝒆𝒏𝒂𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̦𝒊𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒎𝒑𝒐𝒏𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝑪𝒐𝒎𝒊𝒕𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆.

În cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace atât din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, cât și ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, Societății de Distribuție Energie Electrică – Sucursala Focșani, Secției Drumuri Naționale Focșani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bolotești.

Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, pentru sprijinul populaţiei afectate şi pentru remedierea avariilor semnalate.

𝑷𝒓𝒊𝒏𝒄𝒊𝒑𝒂𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒐𝒃𝒊𝒆𝒄𝒕𝒊𝒗𝒆 ale exercițiului au vizat: consolidarea, dezvoltarea şi integrarea capacităţilor operaţionale a instituţiilor şi organizaţiilor care compun Sistemul Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) la nivel local, evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie, eficientizarea fluxului informaţional decizional, viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului de conducere, coordonare şi răspuns, inclusiv cu personalul care asigură funcții de sprijin.

𝑺𝒄𝒐𝒑𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒆𝒓𝒄𝒊𝒕̧𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 a fost atins, fiind verificată capacitatea de acţiune în cazul producerii unor astfel de evenimente, care implică o desfăşurare amplă de forţe şi mijloace.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.