Dr. Raed Arafat: “Dispeceratul pompierilor și al SMURD” - gafă sau perseverență?

Miercuri, 20 Iunie 2018București

Dr Raed Arafat   Dispeceratul pompierilor si al SMURD    gafa sau perseverenta | imaginea 1 Zilele trecute, cu prilejul unei vizite la “dispeceratul pompierilor și al SMURD în noua locație din Șoseaua Cotroceni, pusă la dispoziția serviciilor de urgență de către Primăria Municipiului București”, doctorul Raed Arafat - șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat din nou - oare din greșeală? - pompierii militari, distinct de SMURD.

Acest subiect al separării pompierilor de SMURD a mai fost dezbătut. Ultimul sondaj publicat chiar pe siteul DSU vorbea despre pompieri vs. angajați SMURD. Arătam atunci că, în conformitate cu prevederile legale SMURD este un serviciu public fără personalitate juridică și fără buget propriu. De asemenea, conform articolului 112 din Legea 952006 “Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare sunt structuri publice integrate de intervenție, fără personalitate juridică, care FUNCȚIONEAZĂ ÎN ORGANIGRAMA INSPECTORATELOR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, respectiv a Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Administrației și Internelor, precum și, concomitent, după caz, în structura autorităților publice locale și/sau a unor spitale județene și regionale de urgență.”.

Pentru noi legea e limpede. SMURD funcționează în organigrama ISU. În cazul de mai sus a ISU București-Ilfov. De unde până unde am ajuns iar la pompieri și SMURD?

Cel mai probabil, având în vedere sondajul de opinie care separa Pompierii de angajații SMURD, sondaj aplaudat intens de DSU, această reiterare a separării pompierilor de SMURD nu e întâmplătoare. Ce nu înțelegem și nu vom înțelege niciodată este de ce și-ar dori dr. Raed Arafat o asemenea scindare. Pentru că în cazul unei “separări” de acest gen, Dumnealui ar rămâne probabil cu angajații Fundației pentru SMURD. Pompierii și-ar vedea în continuare de treaba lor în cadrul Inspectoratelor care le sunt angajatori iar SMURD ar cuprinde oare, ce, anume?

Dacă din acest pompos termen SMURD scădem pompierii militari angajați ai ISU-urilor, mai scădem angajații Inspectoratului General de Aviație, mai scăđem angajații Spitalelor, și chiar pe distinsul dr. Arafat care își ridică salariul, culmea, de la Ministerul Afacerilor Interne, cu ce mai rămâne SMURD?

A nu se înțelege că am avea ceva cu conceptul SMURD. Ideea e genială, atât timp cât avem bunul simț să dăm fiecărei părticele care contribuie cu resurse proprii la realizarea acestui concept fără personalitate juridică, respectul și meritele cuvenite.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.