Incendiul de la Colectiv nu i-a lecuit pe cei din MAI! Inspector general “recrutat” în condiții inexistente în fișa postului!

Vineri, 04 Ianuarie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

#COLECTIV Anul 2019 se anunță a fi unul fierbinte pentru pompierii militari. Ministerul Afacerilor Interne bate manșa instaurării unui comandant de pompieri după criterii cameleonice, subordonat nemijlocit, șefului DSU. Astfel, noul inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va trebui sa facă față prevederilor a două fișe ale postului: una în baza căreia au fost recrutați candidații (nu știm dacă aceasta există, probabil că nu) și una oficială, legală, apărută în Monitorul Oficial, dar neconformă cu prima.

IGSU susține că fișa postului e cea publicată în Monitorul Oficial la 28 decembrie 2018

Redacția Revistei Agenda Pompierului a solicitat IGSU, la data de 19 decembrie 2018, un exemplar din fișa postului pentru fiecare din posturile din conducerea IGSU. Răspunsul a sosit, oarecum în termenul legal de 10 zile calendaristice (Legea 544 nu face referire la zile lucrătoare), noi însă suntem indulgenți și de bună credință și ținând cont de perioada sărbătorilor de iarnă, bune și 14 zile în loc de 10. În plus, înțelegem că șefilor din minister ai celor din IGSU le-a luat nițel timp să fabrice o fișă a postului și să o publice în Monitorul Oficial doar ca să ne închidă gura. Dacă erau și atenți la cum o “fabricau”, poate chiar reușeau să ne reducă la tăcere.

Iată ce spun cei de la IGSU: “Pentru a veni în întâmpinarea solicitării dumneavoastră de informații de interes public, înregistrată de instituția noastră cu nr. 5209120.12.2018, vă comunicăm faptul că fișele de post ale personalului din conducerea IGSU se regăsesc în anexele Ordinului ministrului nr. 150 din 20 decembrie 2018 pentru aprobarea atribuțiilor specifice structurilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și a fișelor posturilor personalului din conducerea acestuia.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1108 din 28.12.2018 și poate fi consultat pe adresa oficială: http://www.monitoruloficial.ro/article–e-Monitor–339.html.

Mulţumindu-vă pentru interesul acordat aspectelor regăsite în sfera de competenţă a instituţiei noastre, vă asigurăm de întreaga noastră transparență și disponibilitate.”

Deci, nu există altă fișă post pentru inspector general decât cea publicată în 28 decembrie în Monitor. Totuși, de unde au răsărit criteriile după care au fost recrutați candidații la funcția de inspector general???

Alba-neagra cu fișa postului

Fișa postului e un subiect sensibil pentru IGSU și nu de acum, ci de imediat după incendiul de la Colectiv. La vremea aceea, redacția noastră, a adresat IGSU aceeași solicitare. Îndrăzneam să întrebăm, pentru cetățeanul de rând, ce criterii trebuie să îndeplinească un comandant al pompierilor - omul care ar conduce, la nevoie, o intervenție de gen Colectiv?

Răspunsul a fost însă halucinant: fișele postului pentru comanda IGSU erau “secrete”. În răspuns era citat aproape în întregime capitolul referitor la Fișa Postului din Ordinului 665 dar au scăpat, deloc întâmplător, ultimul paragraf. Cel care prevede SCURT, CLAR ȘI CONCIS că FIȘA POSTULUI ARE CARACTER NESECRET. Ca să vezi! Când ceva nu există, ca să nu-ți superi șefii din minster, poți minți cu tupeu într-un răspuns adresat presei.

Detalii, găsiți aici: După Colectiv, fișele posturilor aferente funcțiilor de conducere din cadrul inspectoratelor de pompieri au devenit “secrete”!.

Partea bună este că azi, fișa postului omului care răspunde cu funcția sau cu libertatea în cazul unui incendiu gen Colectiv, nu mai e secretă! Partea proastă e că e fabricată peste noapte și cusută cu ață… “roșie”.

Au cei din MAI bunul simț să-și recunoască greșeala și să anuleze concursul, sau duc până la capăt această acțiune ilegală cu iz de abuz?

Desigur, la întrebările trimise de noi, acum 15 zile, pe tema condițiilor de selecție a candidaților publicate în anunțul pentru scoaterea la concurs a postului de inspector general al IGSU, MAI nu a răspuns. Și nici nu am fost notificați că nu vom primi răspuns, dar nici că “ticluirea” răspunsului durează mai mult de 10 zile CALENDARISTICE, așa cum prevede Legea 5442001. Deh, înțelegem și noi că cei de la MAI se mișcă mai greu după sărbători sau poate s-au pierdut în multele întrebări justificate pe care Agenda Pompierului le-a înaintat în ultima perioadă.

Sau poate pur și simplu trag de timp mergând pe ideea, câinii latră, ursul trece? Disperare mare cu acest concurs! Oare de ce?

Între timp, în loc de răspuns la întrebările noastre, a apărut fișa postului pentru inspector general. Având cu totul alte cerințe decât cele publicate în anunțul de concurs!!!! Având în vedere că prevederile fișei postului stau la baza recrutării candidaților pentru un astfel de post, am remis MAI alte întrebări:

  1. “Având în vedere că postul de inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost scos la concurs în data de 14 decembrie 2018 dar fișa postului a fost aprobată prin ordin de ministru abia la data de 20 decembrie, în ultima zi de înscriere a candidaților, vă rugăm să precizați în baza cărei fișe a postului a fost scos la concurs acest post? Din ce an datează această fișă, dacă ea există și numărul ordinului de ministru prin care a fost aprobată.”

  2. “Dacă există o altă fișă a postului, decât cea apropată de ministrul de resort la data de 20 decembrie 2018, din ce motiv ați recurs la modificarea acesteia după scoaterea postului la concurs?”

  3. “Având în vedere că cerințele din fișa postului de inspector general publicată în Monitorul Oficial la data de 28 decembrie nu sunt aceleași cu condițiile prevăzute în anunțul de concurs publicat la data de 14 decembrie, veți recurge la anularea acestui concurs de ocupare a postului de inspector general al IGSU?”

Poate măcar la acestea apucați să răspundeți, stimați reprezentanți ai MAI…

Arafat - “capo di tutti capi”

Din toată povestea asta cel mai bine iese Raed Arafat! Medicul a reușit să-și supună oficial șeful IGSU, principala atribuțiune de serviciu a acestuia - conform fișei postului - fiind subordonarea nemijlocită față de șeful DSU. Desigur, mai are de lămurit problema cu funcția de președinte al consiliului director al Fundației pentru SMURD, dar în rest, toate bune. Un soi de șef absolut al pompierilor care vor munci în continuare, dacă se poate fără bani pentru orele suplimentare, pentru gloria fondatorului SMURD.

Umblă vorba că dr. Raed Arafat ar fi președintele comisiei de concurs care evaluează candidații la funcția de inspector general. Probabil așa poate alege mai bine următorul șef de pompieri care va da ordin militarilor pompieri să iasă în spațiul public “cerșind” cetățenilor României 2% pentru Fundația pentru SMURD. Sună cunoscut? Nu comentăm. Legal, ilegal? Corect sau nu?

Deh… șef de fundație care face bani pe seama pompierilor își subordonează, NU COORDONEAZĂ, în calitate de șef al unei structuri fără personalitate juridcă - DSU, inspectorul general, ordonator secundar de credite al IGSU. Sic!

Și totuși… Colectiv! Chiar nu mai avem rușine?

Sunt mai bine de 3 ani de la Colectiv. Rănile nu s-au închis. Nici ale celor vii, nici ale familiilor celor morți. Ministerul Afacerilor Interne încă sfidează momentul Colectiv.

Altfel nu ne putem explica de ce șeful IGSU - o instituție cu rol primordial în cazul unei asemena tragedii - urmează să fie ales după criterii cameleonice care-și schimbă culoarea de la anunțul de concurs la fișa postului din Monitor. După Colectiv, cineva, ascundea fișele posturilor pentru coamnda IGSU. Azi, fișa postului prevede una, cerințele din anunțul de concurs alta. Ce faceți, domnilor? Dacă a fost o “scăpare”, anulați concursul, recunoașteți-vă cu demnitate vina, și reorganizați competiția, LEGAL.

IGSU nu este fieful nimănui, nici al unui ministru și nici al unui secretar de stat. Este o instituție în care oamenii au încredere. Pompierii sunt cei mai iubiți militari ai României, oamenii în care populația are cea mai mare încredere, cei care la Colectiv au fost în linia întâi.

Dacă îi respectați, respectați legea! Măcar atunci când încălcarea ei se vede din avion. Sau din elicopterul… SMURD.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.