Pompierii mor, Arafat și subordonatul nemijlocit inaugurează noi puncte de lucru
Zilele trecute doi pompieri militari au părăsit rândurile Armei. Amândoi tineri. Unul răpus de o boală grea și chinuitoare, celălalt brusc, i s-a făcut rău în timpul serviciului și nimic nu l-a mai putut ajuta. A murit sub ochii neputincioși și îndurerați ai camarazilor săi.
Vârsta la care moare un pompier: sub 50 de ani
Evenimentele tragice ne-au adus în atenție rubrica “Salvatori printre îngeri”. Rubrică ce speram să rămână goală… dar din nefericire nu s-a întâmplat așa. Și nu toți pompierii care au părăsit acestă lume în ultimii ani se regăsesc în ea. Spre surprinderea noastră, sunt mulți. Cu precădere cu vârste sub 50 de ani. Cauze? Infarcturi, cancere, atacuri vasculare cerebrale.
Și asta în condițiile în care sănătatea militarilor este, în orice țară civilizată, pe primul plan. Pompierii români însă nu au nici asigurări de sănătate, nu au nici asigurări de viață și, deseori, nu beneficiază nici de evaluările medicale obligatorii prevăzute de lege. De ce? Nu sunt bani. Așa cum nu sunt nici pentru ore suplimentare.
Întrebări… grele. Răspuns peste 30 de zile
Redacția noastră a adresat câteva întrebări Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în atenția inspectorului general - generalul Dan Paul Iamandi. Noi am solicitat un răspuns cât mai grabnic la aceste întrebări date fiind evenimentele tragice de la Focșani și Brașov. Extrem de ocupați, cei de la IGSU, au răspuns prompt anunțându-ne că au nevoie de 30 de zile pentru a răspunde întrebărilor noastre. După părerea domniilor lor, întrebările unui ziarist sunt petiții. Fie, domnilor! Până la urmă întrebam “doar” despre niște amărâți de pompieri, salahori de serviciu pe plantația… roșie.
Iată și grelele întrebări:
“Către,
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,
‐ în atenția Domnului inspector general, general Dan Paul Iamandi -
Subsemnata, Ioana Anamaria Ungur, redactor șef al publicației Agenda Pompierului, având în vedere nefericitul eveniment de la Focșani - decesul pompierului plt. maj. Adrian Ciobanu, prin prezenta vă solicităm să ne răspundeți punctual la câteva întrebări:
1. Când a efectuat militarul în cauză ultima examinare medicală periodică, conform legislației în vigoare? În ce a constat această evaluare?
2. La câte evaluări medicale periodice a fost supus pompierul în ultimii 5 ani?
3. La nivel național, care este situația evaluărilor medicale periodice pentru angajații inspectoratelor pentru situații de urgență? În ultimii 5 ani câte astfel de evaluări medicale periodice au fost efectuate în rândul pompierilor?
4. De ce analize medicale gratuite beneficiază anual, în cadrul evaluării medicale periodice, conform legii, pompierii militari?
5. Câte ore suplimentare a efectuat militarul în perioada 2015 - 2019 - prezent?
6. De ce fel de ajutor material beneficiază familia pompierului decedat?
7. Ce demersuri ați efectuat și care este stadiul acestora, în ce privește asigurările de viață și de sănătate pentru pompierii militari?
Va rugam respectuos, date fiind evenimentele din ultimele zile, azi noapte se pare ca a mai decedat un pompier, la Brasov, în varsta de doar 38 de ani, sa analizati si sa raspundeti cu celeritate intrebarilor noastre. Va multumim anticipat!”
Și iată și răspunsul reprezentanților instituției care se ocupă de bunul mers al lucrurilor în trupele de pompieri români. Din nefericire, aceștia excelează, deocamdată, doar la neplata orelor suplimentare, nedotarea militarilor cu echipamente de protecție corespunzătoare, lipsa asigurărilor de viață etc..
“Bună ziua,
Solicitarea dumneavoastră a fost înregistrată cu nr. C/221 din 03.04.2019, termenul de răspuns fiind de 30 de zile de la data înregistrării petiției, conform OUG 27⁄2002 privind reglementarea activității de soluționare a petiției.
Mulțumim!”
În ciuda lipsei de personal și a orelor suplimentare neplătite, se deschid noi puncte de lucru
De altfel, cei doi șefi supremi ai pompierilor au fost mult prea ocupați să deschidă un nou punct de lucru în județul Călărași. Astfel, cu toate nemulțumirile militarilor, în ciuda miilor de procese pentru recuperarea banilor pentru orele suplimentare, Raed Arafat și subordonatul său nemijlocit, generalul Dan Paul Iamandi, au fost prezenți la Călărași pentru inaugurarea unui nou punct de lucru. Prilej cu care, cuplul managerial de succes, doctorul și generalul, au împărțit strângeri calde de mână în locul banilor pentru orele suplimentare.
O inaugurare cu fast, în timp ce două familii își plângeau morții, iar pompierii din întreaga țară își plângeau camarazii. Comentariile sunt de prisos!
Cei 4100 de “leneși”/tură, la muncă nu la întins mâna!
De altfel, în urmă cu ceva vreme, răspunzând unui pompier bătrân și “obraznic” - vezi aici: IGSU - bate obrazul pompierilor nemulțumiți: 85% din activitatea pompierilor o reprezintă intervențiile SMURD. 900 de militari trag din greu, restul de 4000… stau?? - instituția condusă de generalul Dan Paul Iamandi afirma că 85% din intervențiile pompierilor sunt intervenții de prim-ajutor calificat - pentru unii intervenții SMURD. În același context comandantul pompierilor considera că 900 militari/tură, din 5000, asigură 85% din totalul intervențiilor. Deci, de unde atâtea ore suplimentare? E timpul să deschidem noi puncte de lucru pentru a scoate pompierii din lâncezeală!
P.S. Cât despre întrebările noastre, domnule general, poate vă aduceți aminte că pe undeva prin IGSU funcționează un Birou pentru Sănătate și Securitate în muncă, entitate ce are obligația să fie la curent în orice moment cu datele pe care ne-am permis să vi le solicităm. Poate îi puneți la treabă și veți realiza că nu aveți nevoie de 30 de zile să ne dați un răspuns. Nu pentru noi, ci din respect pentru familiile nefericiților Dumneavoastră camarazi care nu au avut șansa să prindă pensia sau să-și vadă copiii mari.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.