Pompierii români de la binom la ..."haită"

Miercuri, 10 Aprilie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierii romani de la binom la     haita | imaginea 1 Am făcut ochii cât cepele crezând că nu vedem bine. De pe pagina oficială de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență aflăm că pompierii români umblă în, nici mai mult nici mai puțin decât în "HAITĂ".

"Asemeni lupilor, pompierii umblă în "haită"!

Cea mai importantă trăsătură a masculului alfa este încrederea în sine. Știe ce are de făcut și știe ce e mai bine pentru "haita" lui. Conduce prin puterea exemplului și arată siguranță în deciziile luate! Niciodată nu o să vezi un pompier singur, întotdeauna va fi cu "haita" lui!" - spun reprezentanții IGSU.

O nouă modalitate originală de dat cu bățul în baltă a geniilor specializate în comunicare de la Biroul de Presă dar și a șefilor care încurajează publicarea unor asemenea... aberații. Până una alta, haita, conform DEX, e fie un grup de câini sau lupi, fie o bandă de răufăcători care umblă după pradă. Mulțime de indivizi din aceeași specie care umblă împreună (după pradă). Grup neorganizat de persoane care încalcă legile și normele de conduită, aruncându-se asupra cuiva.

Alte sensuri ale cuvântului haită se referă la a hăitui animale în timpul vânătorii. Dacă ne gândim la cât de hăituiți sunt bieții pompieri pentru a face față curselor SMURD - în limbaj de specialitate - acordare de prim-ajutor calificat - mai că se apropie de adevăr cei de la Biroul de presă. Dacă ne gândim că un "echipaj SMURD" face până la 700 km pe tură alergând de colo-colo, prinde contur verbul acțiunii de "a hăitui".

Dacă e să rămânem în asentimentul celor de la IGSU, credem totuși că aceștia au uitat să specifice faptul că masculul alfa dominant în nefericitul context, șeful suprem al "haitei" de pompieri, guvernează "haita" printr-un subordonat nemijlocit care îi satisface cu celeritate și devotament doleanțele.

Dacă ne uităm o țâră prin ISU 01 aflăm că, de când lumea și pământul, pompierii acționează in BINOM DE INTERVENȚIE și nicidecum în haită.

Cu dedicație pentru cei care se ocupă de imaginea pompierilor: binom de intervenţie – componentă formată din comandantul de echipaj şi un servant sau din doi servanţi, denumită în continuare binom, nominalizată la locul intervenţiei prin ordin al comandantului intervenţiei, al şefului sectorului de intervenţie sau al comandantului de echipaj, în măsură să aplice tehnici de intervenţie în condiţii deosebite.

Cam ăsta ar fi secretul intervențiilor de succes, pentru că dacă pompierii ar acționa în haită, ar fi nasol. Și pentru ei, și pentru cetățeni, dar mai ales pentru sondajele cu care se mândrește masculul alfa dominant.

Dacă ne gândim că deseori la intervenții, din lipsă de personal, mașinile sunt încadrate cu un șofer și un servant, haita devine de-a dreptul o glumă. Ce n-ai da când arde o casă și ajungi cu prima mașină la intervenție să ai "haita" aproape. E pe SMURD! Acolo, treacă meargă, obligatoriu 3 pe o mașină. Deh.. IGSU preferă ROȘU, nu-i așa? Hauuuuuuu!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.