Pompierii la 5 ani după Colectiv: deprofesionalizați, decimați și umiliți. “Experții” dezastrului de atunci - pregătiți să se cocoațe pe un nou munte de cadavre

Vineri, 30 Octombrie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

4 ani de la Colectiv ar mai functiona Pompierii fara Raed Arafat | imaginea 1 5 ani de la Colectiv. 5 ani de la cea mai neagră filă din istoria recentă a pompierilor. Mai rău decât focul a ars însă incompetența, aroganța, prostia și nesimțirea autorităților. S-a greșit! Și care-i problema, nu-i așa? Fraza devenită deja celebră. Iartă-ne, Alex! Iertați-ne, voi, cei care v-ați stins, iertați-ne, voi, cei care ați rămas în viață…

La 5 ani de la Colectiv vinovații nu sunt nicăieri. Cercetările durează infinit. Justiția, doarme. Oare dacă un copil al dumnealor se stingea la Colectiv, tot la fel tergiversau procurorii cazul? În dosarul în care au plătit pompierii din cadrul inspecției de prevenire, justiția a tăiat doar “unghiuțele” tentaculelor caracatiței. Partea musculoasă, a rămas neatinsă și s-a scufundat în valurile oceanului păzindu-și comorile strânse. Presa a vuit de sponsorizări și vacanțe. De faxuri trimise noaptea pe faxul IGSU cu două zile înainte de spectacol. Dar n-a interesat pe nimeni din cei care aveau obligația și mjloacele necesare să verifice în amănunt situația.

La 5 ani de la #Colectiv suntem în plină pandemie de SARS-COV2. La cârma gestionării pandemiei, eternul Raed Arafat. Sigur îl știe toată lumea, ba ca cel care a “ridicat” pompierii asigurându-le tehnică, ba ca fondatorul SMURD, ba ca cel care se vaită pe la toate posturile de televiziune când îndrăznește vreun ministru să îl pună la punct. O fi având merite, nimic de zis, dar aroganța-i binecunoscută a făcut victime pe măsura meritelor pe care și le arogă.

Ce mai e nou la 5 ani de la Colectiv? Că tot se lăudau unii câte au învățat după Colectiv…

 1. Pompierii au mașini de toate formele și mărimile dar nu e cine să le încadreze. Oamenii au fugit din sistem.
 2. Arma pompierilor este deprofesionalizată. Adevărații profesioniști, atât din eșaloanele superioare cât și dintre “tălpași” au preferat pensia liniștită și bine meritată. Puținii rămași, așteaptă cu nerăbdare “ultimul sunet de sirenă”.
 3. Îngrijorător de mulți pompieri au făcut infarct sau AVC, mulți au decedat, în condițiile unui program de lucru infernal, 24 cu 48 ce durează “experimental” din 2015.
 4. Orele suplimentare ale pompierilor nu sunt plătite.
 5. Pompierii nu au asigurări de viață sau sănătate.
 6. Un pompier a fost ars în timpul unei intervenții. În ajutorul său au sărit supraviețuitorii și aparținătorii victimelor de la Colectiv, colegii, ulterior ministrul Marcel Vela, oameni care au putut înțelege drama unui mare ars. Asta în condițiile în care, inspectorul general pilot de raliu și stăpânul său nemijlocit Raed Arafat l-au tratat cu aroganță și sictir.
 7. În plină pandemie, pompierii paramedici erau trimiși la cazuri Covid sau suspecte de Covid fără a li se asigura echipamentul necesar. Nici în spitale situația nu a fost/este mai bună. Medici, pompieri, asistenți au căzut în lupta cu virusul. Deh, buna organizare!
 8. A apărut un filmuleț cu intervenția de la Colectiv. Pe care se pare că cineva l-a pitit undeva și nu a fost adus la cunoștința porcurorilor. Desigur, slugile devotate ale doctorului au ieșit imediat să își asume vinovăția nu care cumva cineva să creadă că stăpânul situațiilor de urgență ar avea vreun amestec. Dacă nu ar fi azi 30 octombrie, am râde. De parcă noi n-am ști că în IGSU nu mișcă musca fără acordul preamăritului.
 9. Doctorul Raed Arafat a ajuns, OFICIAL, șeful/stăpânul nemijlocit al inspectorului general. În acest context a modificat fișa postului aferentă acestei funcții, împreună cu diafana blondă ce era pe atunci la interne. Și au modificat-o, ce să vezi, după ce au anunțat concursul pentru ocuparea postului de inspector general al IGSU. Și după întrebările incomode ale Agendei Pompierului. MAI a promis acum exact un an, într-un răspuns remis redacției noastre că va verifica povestea. A trecut un an, domnule ministru Vela! UN AN! Aveți ceva de acoperit?
 10. Între timp se pare că au dispărut nosocomialele de prin spitale. Nu mai mor oamenii decât de Covid. S-au speriat Piocianicul și frații lui și nu mai omoară oameni. Cel puțin în scripte. Au dispărut și toate tulpinile de gripă sezonieră. Noroc că presa le-a amintit celor care gestionează pandemia că au avut scăpări dubioase în hârtii.
 11. Continuă achizițiile de tot soiul. Slavă Covidului, ventilatoare, măști… Curtea de Conturi a călcat IGSU și slugile doctorului riscă să iasă cam șifonate.
 12. În urma intervenției de la Colectiv pompierilor li s-a reproșat că nu au intervenit profesionist. Pe partea medicală, prim ajutor, triajul vicitimelor etc. Soluția a fost achiziționarea de noi ambulanțe, motociclete, mai puțin autospeciale de stins incendii că acolo nu au ieșit zarurile cum trebuie, retrimiterea pompierilor la cursuri SMURD, drept pedeapsă că nu sunt destul de brici pe post de asitentă/infirmieră/doctor etc.
 13. Lipsa de personal la pompieri e compensată cu angajarea unor oameni pe perioadă determinată. Angajări cu buletinul. Direct din stradă. Puțini dintre aceștia sunt voluntari care au habar cu ce se mănâncă pompieristica. Ce urmează? Îi școlarizăm pe banii statului, apo îi dăm afară! Soluții numai una și una.
 14. Să nu uităm somptuoasele exerciții în care Raed Arafat a angrenat IGSU pentru a-și consolida imaginea internațională proprie. Deh, e fain când ai soldățeii roșii cu mașinuțe asortate să te joci de-a micul dictator. Totul e frumos, pe sticlă. În spatele cortinei însă stau scenarii care nu au nicio treabă cu realitatea și care transformă aceste exerciții într-un soi de paradă de prost gust a căror victime sunt, cine alții, decât pompierii din linia întâi. Șefii mai înghit o recompensă: o plachetă, un grad, un spor, o funcție. Detalii, aici: Seism 2018 - exercițiu tactic sau expresie a grandomaniei?.

Lista ar putea continua la nesfârșit… Cu capul plecat, Dumnezeu și cei plecați să ne ierte pe toți cei care nu am făcut nimic în 5 ani de la Colectiv. E aceeași scenă macabră. Aceeași actori de prost gust, gata pregătiți să urce pe un nou munte de cadavre pe care nu va mai scrie Colectiv, va scrie Covid.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.