Încă un ministru prostit de Arafat! Bode invitat la o “premieră națională” răsuflată!

Sâmbătă, 27 Martie 2021Bihor

Baza de Pregatire Suceava  o baza de antrenament unica in tara si a 13 a la nivel european | imaginea 2 Ziarele au vuit de prezența ministrului de interne la Oradea, alături de cuplul de succes din fruntea pompierilor, doctorul Raed Arafat și pilotul de raliu inspector general, generalul maior Dan Paul Iamandi. Titluri pompoase gen “În Bihor, s-au inaugurat primele simulatoare de incendii din țară, pentru perfecționarea pompierilor” anunțau un super eveniment al cărui invitat special era ministrul Bode.

Cel puțin teoretic. Pentru că în realitate, cel care a încercat, din nou să câștige imagine din această poveste, a fost tot doctorul Arafat, care a arătat oamenilor și pompierilor, fața sa de iubitor al “stingerii”. Cu ajutorul fundației SARTISS (da, cea cu vestita conferință anuală pe teme de medicină de urgență) și multă “dăruire” și “preocupare”, pompierii bihoreni voluntari au două containere unul de studiu al focului și celălalt de căutare-salvare. De fapt, ar mai fi două pe la Diosig dacă ne gândim bine.

Ministrul Bode a bâiguit și el din plan secund câteva vorbe, vădit stresat de faptul că Bucureștiul “lua foc” în lipsa sa în contextul protestelor Metrorex. Cât o fi fost de dat pe spate de fenomenele simulate de pompieri în container, nu știm, însă cert este că, neavând habar de dotarea pompierilor în țară, s-a lăsat cărat la Oradea de Arafat pe motiv că va asista la cine știe ce premieră. Premieră nu a fost, nici măcar județeană, pentru că în Bihor mai există din 2019 un centru de pregătire al pompierilor voluntari, cu containere de studiu al focului și căutare-salvare, detalii, aici: Inedit: La Diosig, viitorii pompieri învaţă să stingă focuri într-un container destinat simulărilor de incendii. Diferența între cele două o face firma de la care au fost achiziționate.

În plus, în România există centre de pregătire a pompierilor militari, renumite și cu state vechi, centre realizate cu greu, pentru că ani la rând nu s-a investit un ban în pregătirea pentru stingere, aceasta nefiind o prioritate pentru secretarul de stat Arafat. Chinul l-au tras inspectorii șefi, inspectorii generali ai vremurilor și pompierii militari dornici să inițieze și în România centre de pregătire și lectură a focului, care să ajute pompierii să intuiască, să înțeleagă și să controleze acest binefăcător dar și dușman de temut, care este focul. În plus, încă de prin 2010, pompierii militari s-au chinuit să pună bazele poligonului de pregătire de la Siret. Proiectul a fost realizat mai mult cu mintea și omenia decât cu banii, pentru că banii erau înghițiți de “centrele și nevoile SMURD”. Detalii, aici: Baza de Pregătire Suceava - o bază de antrenament unică în țară și a 13-a la nivel european!.

Baza de Pregatire Suceava  o baza de antrenament unica in tara si a 13 a la nivel european | imaginea 6

Așa că, ministrul Bode a căzut de fraier, ca mai toți miniștrii dinaintea lui, în “capcana” întinsă de șmecherul șef DSU. Carevasăzică la Oradea-Sântion, găsim doar o inițiativă lăudabilă dar nu o premieră. Nu avem de-a face cu niciun model ci doar cu un centru de pregătire după modelul altor centre din țară și cu specialiști pregătiți cu ajutorul pionierilor centrelor de lectură a focului în România, militarii deosebiți de la Baza de Pregătire Siret, pe care pompierii români, ca militari caracterizați de demnitate și onoare, îi prețuiesc enorm și le sunt recunoscători, pentru că ei sunt cei care au adus “fenomenul” lecturii focului în România.

Ce este UNIC la Oradea, e lipsa de recunoștință, trecerea sub preș, în față presei și a unui ministru, a realității. Modul în care unii au încercat să vândă un nou exercițiu viclean de imagine, nu mai e nou. Când vii în teritoriu cu un ministru după tine, dacă un secretăraș de stat, civil, nu catadicsește să informeze ministrul, măcar din greșeală, despre centrele de pregătire din țară și îl lasă să creadă că în Bihor s-a descoperit gaura la macaroană, ditamai generalul maior, șef peste pompieri, putea scăpa barem o șoaptă, gen, “știți… noi avem în Moldova mea dragă, la Siret, centrul de pregătire care îi instruiește și îi acreditează pe TOȚI formatorii din țară”. Dar, deh… Greu! Nici inspectorul șef al ISU Bihor, colonelul Mihai Sorin Caba, care știe, sau ar trebui să știe, că subordonații săi au fost atestați la Siret și că specialiștii de la Siret i-au sprijinit ENORM pe bihoreni în ultimii ani pentru a realiza și ei, la rândul lor, în Bihor, centre de pregătire, nu a scos o vorbă despre profesioniștii care au pregătit “mânuitorii” containerelor mult lăudate. Trebuie menționat că, Centrul de pregătire de la Siret este într-adevăr UNIC în România întrucât este singura instituție acreditată să pregăteasca FORMATORI ÎN LUCRUL REAL CU FOCUL. Ca să înțelegeți, domnule ministru, pompierii nu intră de capul lor într-un caisson ci sub supravegherea unui formator. Ei, băieții minunați pe care i-ați văzut la Oradea, mânuind dibaci flăcările, erau formați la Siret.

Alte centre în țară, destinate pregătirii pompierilor militari, găsim la Vâlcea, la Constanța, la Făgăraș, la Teleorman, la Orăștie, la 1 Mai-lângă Oradea, la Craiova, la Iași, la Ciolpani și la Boldești. Majoritatea realizate cu sprijinul oamenilor minunați de la Siret.

Revenind la declarația ministrului de interne Lucian Bode “Acest tip de proiect trebuie să aibă caracter regional”… Domnule ministru, dacă aveți curiozitatea să verificați, veți vedea că fenomenul centrelor de pregătire a cuprins, așa cum am arătat mai sus, regional, aproape toată țara. S-au dezvoltat greu, în austeritate. Ideea a aparținut altor inspectori generali pentru că actualul a fost mult prea ocupat de raliuri sportive. Ca să nu vă faceți de râs, și ca să nu ofensați fără să vreți pompierii care au ridicat România din punct de vedere al pregătirii în lupta cu focul, rugați-vă consilierii să se informeze pe unde vă târăște eminența cenușie a MAI, Arafat, nu de alta, dar să nu picați prost sau, mai rău, de prost.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.