EXCLUSIVITATE! Primul avion pentru transportul pacienților critici a aterizat pe Otopeni!

Joi, 31 August 2023
Autor: Ioana Anamaria Ungur

EXCLUSIVITATE  Primul avion pentru transportul pacientilor critici a aterizat pe Otopeni | imaginea 1 În iulie 2021 a fost semnat între Inspectoratul General de Aviație și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contractul de finanțare pentru proiectul AIR AMBULANCE. Obiectivul general al proiectului viza creșterea capacității operaționale a Inspectoratului General de Aviație pentru intervenția în situații de urgență, consolidarea capacității aeriene de răspuns, prin achiziția de avioane echipate pentru intervenția în situații de urgență precum și de creșterea gradului de disponibilitate a aeronavelor pentru transport aerian pe distanțe medii și lungi.

În acest sens, după ce autoritatea contractantă a derulat procedura de atribuire având ca obiect achiziția de furnizare a 2 avioane mediu curier pentru transportul pacienților, inițiată prin publicarea pe SEAP, oferta câștigătoare a fost cea a firmei FARGO JET CENTER LLC. Valoarea contractului se ridică la 25.200.000 Euro, fără TVA.

EXCLUSIVITATE  Primul avion pentru transportul pacientilor critici a aterizat pe Otopeni | imaginea 2

Avionul Bombardier Learjet 75 este un avion mediu-curier, cu o autonomie maximă de zbor de 3825 km, putând fi dotat cu trei tărgi pentru transportul pacienților (două pentru pacienți critici și una pentru un pacient non-critic), echipament medical, inclusiv pentru realizarea procedurilor de oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau susținerea extracorporală a vieții (ECLS), precum și cu incubatoare pentru transportul nou-născuților. Avionul poate fi operat la o altitudine de maximum 15545 m, iar viteza de croazieră a aeronavei este de 861 km/h.

În zorii zilei de azi, 31 august a.c., primul avion de transport pacienți a aterizat deja pe Otopeni. A fost întâmpinat de echipa de consultanță a Fargo Jet Center LLC, condusă de col.® Daniel Marian Dragne, inspector general al IGSU în perioada 2017-2018.

În această după amiază este așteptat să sosească și cel de al doilea avion Bombardier Learjet 75 pentru transportul pacienților în stare critică.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.