Pompierii mehedințeni la ceas de bilanț

Vineri, 11 Ianuarie 2013Mehedinți

bilant mehedinti | imaginea 1 Miercuri, 9 ianuarie a.c., începând cu ora 10.00, în Sala Mare a Prefecturii, a avut loc evaluarea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta”al judeţului Mehedinţi. La ceas de bilanț, pompierilor le-au fost alături oficialități locale dar și reprezentanțiai mijloacelor massmedia din județ.

Pe tot parcursul anului 2012, obiectivul fundamental al întregii activităţi desfăşurate la nivelul instituţiei a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi asigurarea stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane. Activitatea în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă a vizat creşterea nivelului de securitate a cetăţenilor, protejarea proprietăţii şi a mediului. Pentru realizarea acestui deziderat, s-au efectuat un total de 1716 controale în care au fost cuprinse: 59 obiective investiţii, 592 operatori economici, 26 obiective supuse controlului care prezintă risc de accidente majore în care să fie implicate substanţe periculoase, 888 instituţii, 131 localităţi, - 19 instituţii de proiectare. Pe tot parcursul anului 2012, au fost aplicate un număr total de 1548 sancţiuni, cuprinzând 1177 avertismente şi 371 amenzi, în cuantum de 247.000 lei. În ceea ce priveşte activitatea de avizare şi autorizare, în anul 2012 au fost acordate un total de 210 avize de securitate la incendiu şi protecţie civilă şi 58 autorizaţii.

În anul 2012, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, s-a asigurat gestionarea unui număr de 4.740 situaţii de urgenţă, în medie câte 13 intervenţii pe zi. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se observă o uşoară creştere a numărului de intervenţii (>8 intervenţii), de la 4.732, la 4.740 procentul fiind de 0,17 %.

bilant mehedinti | imaginea 2

Intervenţiile au constat în:

  • 363 incendii localizate şi lichidate de către subunităţile din organică, S.V.S.U., şi/sau în cooperare;
  • 512 incendii de vegetaţie uscată;
  • 105 misiuni pentru asistenţa persoanelor aflate în pericol;
  • 35 misiuni de salvare animale din medii ostile vieţii;
  • 272 a1te intervenţii şi misiuni pentru situaţii de urgenţă (7 misiuni pirotehnice, 82 misiuni pentru asigurare-supraveghere măsuri apărare împotriva incendiilor la evenimente publice de amploare, 26 intervenţii la inundaţii, 151 alte intervenţii pentru protecţia comunităţilor şi 6 misiuni de protecţie a mediului);
  • 188 întoarceri din traseu, deplasări fără intervenţie şi alarme false (69 întoarceri din traseu; 87 deplasări fără intervenţie şi 32 alarme false), dintre acestea 78 fiind ale echipajelor SMURD;
  • 3.265 intervenţii ale echipajelor S.M.U.R.D, reprezentând 69 % din misiunile inspectoratului.

În urma analizei intervenţiilor desfăşurate în zona de competenţă a inspectoratului, rezultă că au avut loc 363 intervenţii pentru localizarea şi lichidarea incendiilor, în medie câte o intervenţie pe zi. După mediul în care au izbucnit incendiile, 245 s-au manifestat în zonele rurale şi doar 12 din acestea (118) au avut loc în mediul urban. Faţă de anul precedent, numărul incendiilor a scăzut (< 21), înregistrându-se 363 de incendii în anul 2012, faţă de 384 în 2011, procentul fiind de 5,5%.

Intervenţiile la incendii au fost salvat 66 de persoane (53 adulţi şi 13 copii), 54 animale, 35 păsări şi importante bunuri materiale. Cu toate eforturile depuse, 9 persoane au decedat, iar 14 au fost rănite. În toate cele 9 situaţii, la sosirea forţelor de intervenţie, persoanele erau deja decedate, nemaiputându-se face nimic pentru salvarea acestora. Se observă că cele mai multe incendii au avut loc la gospodăriile cetăţeneşti (253 la case şi anexe, 27 la mijloace de transport individuale şi 22 la terenurile din preajma gospodăriilor), iar după locul unde acestea au izbucnit, situaţia se prezintă astfel: depozite de furaje – 63; pod, mansardă, acoperiş - 51; camere de locuit - 39; adăpost de animale şi păsări – 28; bucătărie – 14.

În cele mai multe situaţii, împrejurările determinante în care s-au produs incendiile au fost: focul deschis (83 cazuri), folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu (82 cazuri), conductori electrici improvizaţi, defecţi sau neizolaţi corespunzător (63 cazuri), coş de fum deteriorat sau neprotejat termic faţă de elementele combustibile (39 cazuri), jocul copiilor cu focul (11 cazuri) şi fumatul (10 cazuri).

Pe timpul intervenţiilor desfăşurate de autospecialele SMURD au fost asistate un număr de 3.313 persoane, din care 3.042 adulţi şi 271 copii. Din totalul misiunilor efectuate de serviciul S.M.U.R.D., peste 2.000 au avut loc în mediul rural , iar 1.238 cazuri s-au înregistrat în mediul urban.

O atenţie deosebită a fost acordată formării unei imagini corecte şi coerente a activităţii inspectoratului, a misiunilor şi profesionalismului cadrelor precum şi informarea oportună a cetăţenilor cu privire la situaţiile care le pot afecta viaţa, sănătatea şi liniştea socială, în scopul educării lor în spiritul unei atitudini preventive, dar şi pentru o cooperare sănătoasă cu aceştia în situaţii normale sau de criză. În acest sens, în anul 2012, au fost remise mass-mediei un număr de 278 comunicate de presă cu referire la intervenţiile pentru gestionarea diferitelor situaţii de urgenţă, la activităţile desfăşurate de către inspectorat, dar şi cu privire la regulile de comportare în situaţii de urgenţă. În urma monitorizării presei scrise, radio şi tv, au fost centralizate un număr de peste 3600 apariţii.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.