Iarna vitregă a luat în stăpânire Bucovina
Pompierii militari sunt la datorie alături de cetățenii din județele afectate de capriciile vremii. Cu ajutorul autospecialei șenilate ei au reușit să salveze viața semenilor lor aflați la ananghie. Luptându-se plini de curaj cu vremea rea, salvatorii îndeplinesc ceas de ceas, cu bine, misiunile grele care le-au fost încredințate.
Peste 100 de persoane salvate din nămeți
În noaptea de vineri, 22 martie a.c., spre sâmbătă, 23 martie a.c., aproape 100 de persoane, conducători auto sau pasageri în diferite mijloace de transport, rămase înzăpezite pe drumurile naţionale sau judeţene din Botoşani au fost ajutate de pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, drumari şi autorităţi publice locale să ajungă în cea mai apropiată localitate sau la domiciliu.
O parte dintre ei au fost cazaţi la şcoli, primării, dar şi la persoane particulare din Dângeni, George Enescu, Ungureni unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare (căldură, hrană, ceai cald). Misiunile de salvare sunt în derulare, fiind îngreunate de vântul foarte puternic care, la rafală depăşeşte 100 km /h, viscolind şi troienind zăpada. În unele zone, stratul acesteia măsoară mai bine de un metru, vizibilitatea fiind foarte redusă.
Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe DN 29, între localităţile Botoşani şi Săveni, drum perpendicular pe direcţia vântului. Misiunea de salvare a cca. 70 de persoane, rămase înzăpezite între localităţile Mihai Viteazu şi Săveni sa finalizat cu succes. Persoanele au fost preluate cu două buldoexcavatoare şi o ambulanţă SMURD şi transportate în localitatea Mihai Viteazu (comuna Ungureni) şi Săveni.
Un băieţel de 11 luni, din comuna Todireni, care necesita spitalizare a ajuns la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani după aproape patru ore. Acesta a fost preluat de o ambulanţă aparţinând Substaţiei Truşeşti, care a mers în spatele unui utilaj de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi asta pentru că, în mai multe zone de pe traseu, zăpada viscolită a blocat circulaţia. În condiţii normale, distanţa Todireni – Botoşani poate fi parcursă în maxim o oră.
Pompierii au mers kilometri pe jos, prin viscol, pentru a-și salva semenii
În cursul dimineţi, de sâmbătă, 23 martie a.c., pompierii şi jandarmii au continuat misiunile de salvare, începute în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN 29 Botoşani – Săveni. Şase pompieri şi patru jandarmi au salvat peste 20 de persoane din mai multe autoturisme rămase înzăpezite la cca. 4 kilometri de Săveni. Misiunea a fost începută de cei şase pompieri. Succesul acţiunii a fost asigurat şi prin aportul a patru jandarmi veniţi în sprijinul colegilor noştri. Condiţiile meteorologice existente le-au permis deplasarea cu autospecială SMURD doar un kilometru. Pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de ajutor, salvatorii au fost nevoiţi să parcurgă mai bine de trei kilometri pe jos. Cu toate că vântul sufla cu putere şi zăpada depăşea în unele locuri un metru înălţime, s-a reuşit evacuarea persoanele din zona respectivă şi transportarea acestora la Săveni.
Tot în dimineața de sâmbătă, 23 martie a.c., pompierii din Săveni au avut o misiune extrem de dificilă. Aceştia au salvat un bărbat (66 ani) din Mitoc, care avea probleme cardiace, dintr-un microbuz rămas înzăpezit la patru kilometri de oraşul Săveni. Întrucât din cauza drumului impracticabil nu au reuşit să ajungă că autospeciala SMURD până la microbuz, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri şi s-au întors cu bărbatul, care a fost transportat pe o targă.
O gravidă salvată din nămeți
În seara zilei de sâmbată 23 martie a.c., în jurul orei 22.00, pompierii militari rădăuţeni au intervenit pentru salvarea unor persoane, surprinse de viscol pe DN2, între localităţile Rădăuţi şi Gălăneşti.
La locul intervenţiei erau surprinse de nămeţi, pe un vânt foarte puternic şi cu vizibilitate sub 50 de metri, 30 de autoturisme cu 50 de pasageri şi o ambulanţă, ce transporta o femeie însărcinată la Spitalul din Rădăuţi.vIntervenţia promptă a militarilor a făcut ca oamenii să ajungă în deplină siguranţă la cea mai apropiată localitate.
Misiunile de monitorizare executate de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-au derulat sub comanda inspectorului şef, fiind salvate patru persoane, care, din cauza drumului înzăpezit, se deplasau, pe jos, de la locul de muncă spre domiciliu. Ofiţerul, aflat în teren, a preluat imediat cazul, transportându-le la Căminul cultural din Grăniceşti, unde au primit adăpost şi băuturi calde.
În timpul aceleiaşi misiuni, un bărbat ucrainean a fost recuperat şi transportat la Grăniceşti.
Eforturi reunite ale pompierilor mureșeni și botoșăneni
O gravidă cu sarcina la termen şi trei copii, cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani, din satele Timuş (comuna Avrămeni) și Zoiţani (comuna Adăşeni), care aveau nevoie de spitalizare, au fost transportaţi la unitatea spitalicească din Săveni cu ajutorul ATV-ului pe şenile şi a autospecialei de transport personal şi victime multiple.
Misiunile de salvare, la care au participat pompieri din Botoşani şi Mureş, s-au derulat în seara zilei de duminică, 24 martie. Ajutorul pompierilor a fost solicitat întrucât drumul de acces spre cele două localităţi este impracticabil. Primul apel de ajutor a venit din partea părinţilor unui sugar (cu stare febrilă) de şase luni, din satul Timuş (comuna Avrămeni). Pentru a-l transporta la spital, pompierii au parcurs cca 6 km (dus / întors) cu ATV-ul pe şenile.
Imediat ce au finalizat această misiune de salvare, pompierii botoşăneni şi mureşeni, însoţiţi de o asistentă medicală, au plecat cu ATV-ul pe şenile şi autospeciala de transport personal şi victime multiple (ATPVM) spre Zoiţani, comuna Adăşeni, unde trei persoane, o gravidă (21 ani) cu sarcina la termen şi doi copii (cu stare febrilă) de un an şi două luni, respectiv patru ani, trebuiau să ajungă la Spitalul din Săveni.
Pentru a-i prelua şi transporta la spital, pompierii au parcurs aproape 16 km (dus/întors) cu ATV-ul pe şenile. Intervenţia a durat mai bine de trei ore.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.