Muniție rămasă neexplodată
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Vrancea a fost solicitată pentru efectuarea a două misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate. Specialiştii pirotehnişti au identificat trei proiectile explozive (două de calibru 76 şi unul de calibru 100 mm) şi un proiectil perforant de calibru 37 mm, muniţia fiind descoperită de un cetăţean pe câmp, pe raza localităţii Obrejiţa.
Miercuri, 27 februarie a.c., echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitată pentru efectuarea a două misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate. Specialiştii pirotehnişti au identificat trei proiectile explozive (două de calibru 76 şi unul de calibru 100 mm) şi un proiectil perforant de calibru 37 mm, muniţia fiind descoperită de un cetăţean pe câmp, pe raza localităţii Obrejiţa. La două ore de la finalizarea acestei misiuni, un alt apel primit prin intermediul numărului unic 112 anunţa că alte două elemente de muniţie au fost identificate pe raza aceleiaşi localităţi, la cca. 200 m distanţă faţă de locul unde au fost găsite primele elemente de muniţie. Echipa pirotehnică a cercetat cele două elemente şi a identificat o lovitură de aruncător de 82 mm şi un proiectil exploziv de 100 mm.
Muniţia neexplodată a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat în vederea distrugerii. În cursul aceleiaşi zile, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 anunţa că pe strada Dimitrie Cantemir din municipiul Focşani a fost identificat un element de muniţie. Ajunşi imediat la faţa locului, pirotehniştii au identificat o grenadă, însă aceasta nu reprezenta un element de muniţie rămas neexplodat în urma deflagraţiilor mondiale. Conform prevederilor legale, în atribuţiile echipei pirotehnice se regăsesc asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată în urma conflictelor armate. Astfel că a fost anunţată echipa specializată din cadrul Inspectoratului de Poliţie care are competenţa de intervenţie în astfel de situaţii. Lucrătorii I.S.U. au acţionat pentru asigurarea zonei şi împiedicarea accesului cetăţenilor în apropierea zonei unde a fost identificat elementul de muniţie până la sosirea echipei specializate care a preluat acest caz.
Alte şase proiectile explozive şi perforante (de calibru 76 şi 85 mm) cât şi trei grenade defensive au fost ridicate în vederea distrugerii ulterioare de la sediul unei societăţi de colectare a fierului vechi din municipiul Adjud în cursul zilei de joi, 28 februarie a.c.. Acestea proveneau din timpul celui de-al doilea Război Mondial şi au fost identificate de muncitori în timpul procesului de sortare a fierului vechi.
Deoarece în ultima perioadă numărul misiunilor de asanare a muniţiilor neexplodate este în creştere în judeţul nostru şi având în vedere pericolul la care se expun cetăţenii în momentul descoperirii acestor elemente de muniţie, reamintim principalele aspecte privind modul de comportare în aceste cazuri. Astfel, la descoperirea elementelor de muniţie neexplodată, este interzisă:
- atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- introducerea muniţiilor în foc;
- topirea elementelor metalice ale muniţiilor;
- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte;
- utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.