Amendați pentru că au incendiat vegetația uscată
Luni, 29 aprilie a.c., în jurul orei 13.00, un apel, primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la dispeceratul integrat ISU – Ambulanţă, anunţa izbucnirea unui incendiu la vegetaţie uscată pe teritoriul comunei Garoafa, în satul Răchitosu.
Conform procedurilor de intervenţie existente, a fost anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate, la faţa locului deplasându-se şi un echipaj cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani.
La sosirea la faţa locului, incendiul se manifesta la vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de cca. 4000 mp. Iniţial, acesta a cuprins vegetaţia dintr-un canal de irigaţie, dar, favorizat de vânt şi de gradul avansat de uscăciune, s-a propagat cu repeziciune şi la terenul agricol nelucrat din imediata apropiere, putând pune în pericol linia de înaltă tensiune. La faţa locului s-au deplasat şi inspectori din cadrul Inspecţiei de Prevenire şi reprezentanţi ai poliţiei. Numitul Gabriel M. a recunoscut că a utilizat focul deschis pentru a igieniza terenul, fără a solicita permis de lucru cu focul şi fără a lua toate măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.
Astfel, flăcările au scăpat de sub control şi s-au extins şi la terenul învecinat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, dar cetăţeanul care a recunoscut că a incendiat vegetaţia uscată a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2000 lei. O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea Coteşti, unde un cetăţean a dat foc vegetaţiei uscate pentru a curăţa terenul şi nu a respectat normele specifice de apărare împotriva incendiilor, focul cuprinzând cca. 500 mp dintr-o vie nelucrată de pe teritoriul comunei. Şi în acest caz, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale.
În această perioadă, în urma acţiunilor de igienizare a terenurilor şi curţilor de vegetaţia uscată, conform datelor statistice întocmite la nivelul inspectoratului, se observă o creştere a numărului incendiilor de vegetaţie uscată. Pentru a se evita astfel de situaţii în care bunurile populaţiei, mediul înconjurător şi chiar viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol, reamintim că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m, se va curăţa vegetaţia. Trebuie asigurate mijloacele şi materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii şi se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale au obligaţia de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.