Cine bagă pumnul în gura pompierilor români? Subofițeri amenințați pentru postările de pe Facebook!

Joi, 16 Februarie 2017Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Cine bagă pumnul în gura pompierilor români? Multe și diverse sunt nemulțumirile militarilor pompieri dar parcă nimeni nu are urechi să le audă. Programul 24 cu 48 a stârnit încă de la lansare, în 2015, puzderie de nemulțumiri, deloc pe placul inițiatorilor acestuia. Tehnicile de reprimare a nemulțumirilor au fost diverse, de la purtatul cu zăhărelul, până la apelul la înțelegere și chiar la politici de intimidare și amenințări. Luni la rând pompierii militari au fost monitorizați îndeaproape și fiecare afirmație contra programului, exprimată fie și pe cel mai obscur blog, analizată și taxată.

Vrei nu vrei, 3 săptămâni de curs te fac apt pentru a pune linie venoasă

Prelungirea programului și pentru perioada 2017-2018 a dat naștere la un nou val de nemulțumiri. Mai plăpând ce-i drept. Politica anterioară a pumnului în gură pare că a dat rezultate. La nemulțumirile legate de program se adaugă însă cele legate de echipamentele de proastă calitate, orele suplimentare neplătite, lipsa asigurărilor de viață sau de sănătate și, nu în ultimul rând, cele referitoare la obligarea pompierilor de a participa la cel de al doilea modul de cursuri SMURD. Este vorba de modulul care îi pregătește pe pompierii militari să pună linie venoasă sau să intubeze un pacient.

Cursul durează 3 săptămâni, din care o săptămână și jumătate partea de teorie și o săptămână și jumătate partea practică, desfășurată la Unitățile de Primire Urgențe. Și uite așa, ajung pompierii ca după o săptămână și jumătate de practică, timp în care prind un minim de 30 linii venoase, intră în examen, după care, dacă promovează, sunt declarați apți să prindă linie venoasă.

E drept că există mulți pompieri care iubesc aceste manevre medicale și vin de plăcere, din timpul liber, pentru a-și definitiva cunostințele și a căpăta experiență. Dar tot la fel de drept este că nu puțini dintre ei nu vor cu niciun chip să preia atribuțiuni de asistenți medicali care au o școala medicală de 3 ani la bază.

Cum este posibil ca în România, cu 3 săptămâni de curs să ai competențe similare cu un asistent medical absolvent a 3 ani de școală medicală, acesta este un mister pe care doar profesionalismul celor care au gândit acest modul l-ar putea dezlega. Noi știm doar că în țări mai civilizate ca a noastră, gen Irlanda, linia venoasă nu se pune decât de MEDIC. Or fi 3 săptămâni suficiente? Poți echivala 3 ani de școală medicală cu 3 săptămâni de curs? Dacă vrei să crești artificial importanța unui sistem de medicină de urgență, da. Poți face orice. De la un program infernal de muncă, la obligarea oamenilor să învețe să pună linie venoasă. Mai ales dacă sunt militari și nu au dreptul să protesteze.

Doi subofițeri de la ISU Neamț, pasibili de pedeapsă pentru că au îndrăznit să-și exprime "public" nemulțumirile

Odată cu nemulțumirile ce musteau pe la colțuri, s-a reactivat și politica terorii, a amenințărilor și intimidărilor la adresa celor care îndrăznesc să nu le convină ce hotărăsc alții pentru ei, pentru bunul mers al SMURD. Surse neoficiale dar sigure, confirmă că la ISU Neamț, 2 subofițeri sunt luați în balon și "cercetați" pentru că au îndrăznit să distribuie pe Facebook, postări "denigratoare" referitoare la lipsa asigurărilor de viață sau postări care se îndoiau de suficiența unui curs de 3 săptămâni pentru a pune linie venoasă.

Postările respective au fost luate drept un afront la adresa Eminenței Sale Dr. Raed Arafat, motiv pentru care procedura de oprimare a celor doi nefericiți a fost ca și declanșată. Slugarnici, superiorii celor 2 subofițeri, de la București până la Neamț, au uitat că poartă haină militară, că obligația lor conform Statutului Cadrelor Militare impune în primul rând să asculte și să apere oamenii pe care îi conduc, așa că s-au năpustit ierarhic asupra celor doi pompieri "nerespectuoși" care au îndrăznit să aducă atingere imaginii doctorului Arafat.

E foarte posibil ca cei doi să fie sacrificați pentru a-i speria pe toți ceilalți nemulțumiți din țară. Astfel sperând distinșii domni din conducerea IGSU și DSU că reușesc a băga pumnul în gura unor oameni a căror principală vină e că sunt militari și își permit să gândească.

Onoare militară - obediență a ajuns numele tău?

Până una alta, nu vom intra în legislație, nu de data aceasta. Oricum, au fost cazuri în care chiar instanța de judecată a demonstrat că în IGSU nu se ține cont de lege. Libertatea de exprimare este garantată prin Constituție. Știm și povestea cu Facebookul care e spațiu public și că nemulțumirile pompierilor nu ar trebui să ajungă aici, DAR: și-a pus cineva întrebarea că din moment ce ajung aici, înseamnă că oamenii nu mai suportă, că nu se ține cont de părerea lor și că nu le sunt respectate nevoile? Poți OBLIGA un om să efectueze o manevră medicală dificilă dacă acesta NU VREA SĂ ÎȘI ASUME RISCUL DE A PUNE VIAȚA UNUI SEAMĂN ÎN PERICOL?

Aduci atingere onoarei militare când din vanitate susții că salvezi oameni efectuând manevre medicale riscante pentru care nu ești suficient de experimentat sau atunci când ai curajul să afirmi că nu ești suficient de pregătit și nu vrei să riști să pui viața unui om în pericol?

Cât îi privește pe comandanții pompierilor, de la nivel județean sau central, dacă nu au altă treabă decât să urmărească ce a scris sergentul-major Cutărescu pe Facebook, rău a mai ajuns țara asta. Și dacă X a fost nemulțumit de sistemul condus de Raed Arafat, în loc să existe o discuție deschisă și constructivă, de ce să nu îi băgăm pumnul în gură?

La MAI se aude?

Am văzut-o pe diafana ministră a Internelor în multe ipostaze alături de pompieri. O prezență distinsă, despre care, cel puțin deocamdată, putem spune doar că iubește și respectă pompierii. Poate Domnia Sa se va întreba de ce există în mjlocul acestor oameni devotați țării și semenilor atât de multe nemulțumiri. Poate va avea aplecarea necesară să evalueze atât programul lor de muncă, nemulțumirile lor, dar și motivele pentru care se încearcă rapid sugrumarea în fașă a oricărei obiecțiuni. Poate va încerca să afle părerea celor mici și plini de fum și oboseală și nu doar a eșaloanelor superioare. Reamintim în acest sens că un prim-ministru, pe baza informațiilor primite de la eșaloanele superioare care încă mai conduc pompierii, a desfințat public un pompier militar cu peste 20 de ani vechime, un profesionist desăvârșit pe care, din fericire, instanța l-a reabilitat.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.