Conducerea IGSU consideră că subofițerii sancționați pentru postările de pe Facebook au subscris sancțiunilor primite!!!

Miercuri, 03 Mai 2017Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Stema IGSU În urmă cu aproximativ o lună de zile, redacția noastră adresa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență câteva întrebări referitoare la problemele cotidiene ale pompierilor români. Răspunsul mult așteptat a întârziat binișor, peste 20 de zile lucrătoare, apărând după ce Redacția Agenda Pompierului s-a adresat cu o petiție eșalonului superior: Ministerul Afacerilor Interne.

Ca de fiecare dată, corespondența cu IGSU este o experiență extrem de interesantă, evazivă, cu o undă de tragi-comedie. Remarcăm abilitatea specialiștilor care au formulat această replică de a se fofila și a nu da curs la întrebările a căror răspunsuri i-ar fi pus într-o postură delicată în fața doctorului Raed Arafat.

Întrucât întrebările Agendei Pompierului au acoperit un număr de 5 subiecte vaste din viața pompierilor români, iar răspunsurile au fost pe măsură, vom trata, fiecare subiect într-un articol separat. Azi, prima parte, cea referitoare la sancțiunile administrate pompierilor pentru postările pe Facebook.

De ce sunt sancționați subofițerii?...

Să ne reamintim întrebarea adresată de noi conducerii IGSU:

"1. Din informațiile noastre, cei doi subofițeri de la Neamț au fost sancționați pentru faptul că au îndrăznit să distribuie pe Facebook, unul - un material care se referea la lipsa asigurărilor de viață a pompierilor militari, celălalt - un material care reprezenta o analiză pertinentă referitoare la abordul intravenos. Înțelegem că au fost sancționați pentru că militarii nu au dreptul să își exprime părerile în spațiul public, ei având posibilitatea de a se adresa prin raport superiorilor ierarhici. Întrebarea noastră este de ce nu au fost sancționați militarii care își exprimau pe Facebook susținerea față de doctorul Raed Arafat în momentele când se vorbea de posibila înlăturare a sa de la șefia DSU? Lor nu li se aplică aceleași paragrafe? Vă reamintim că doctorul Arafat în calitatea sa de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nu este militar, ba, mai mult, și-a exprimat public simpatiile politice. Salutăm ideea că militarul trebuie să respecte deținătorii de funcții de conducere în aparatul de stat, dar în același timp considerăm că exprimarea părerilor în spațiul public ar trebui taxată unitar. În plus, expresii de genul "Jos labele de pe SMURD" și altele asemănătoare nu sunt cele mai fericite și pașnice metode de exprimare la adresa unui MINISTRU bătut de gândul de a înlătura un secretar de stat. Repetăm: un secretar de stat, nu departamentul, nu SMURD-ul."

...pentru că le place. Dacă nu ripostează...??

Răspunsul IGSU la întrebare:

Regulamentele militare și prevederile Codului de etică și deontologie a personalului din IGSU și din structurile subordonate regăsesc mențiuni ce vizează efectuarea unor verificări asupra cadrelor care, prin acțiunile lor, pot compromite onoarea și demnitatea militară. În funcție de rezultatul acestora, comisiile de analiză stabilesc existența sau inexistența elementelor în baza cărora se propun sau nu sancțiuni disciplinare în cauză.

Totodată, vă precizăm că în conformitate cu prevederile legale în vigoare personalul militar se poate adresa, pe cale ierarhică, superiorilor lor, pentru raportarea problemelor de natură profesională sau a diferitelor nemulțumiri cu care ei se confruntă.

În ceea ce privește aspectele punctuale referitoare la cele două cadre militare de la Inspectoratul petru Situații de Urgență al județului Neamț, facem precizarea că ulterior dispunerii măsurilor dicisplinare la nivelul acestei unități, subofițerii în cauză nu și-au manifestat dezacordul asupra deciziilor de sancționare, prin forumlarea de contestații.

Đacă nu ar fi tragic, răspunsul, care poartă semnătura împuternicitului inspectorul general, colonelul Daniel Dragne, ar fi de-a dreptul comic. Carevasazică cei doi subofițeri, dacă nu au contestat, or fi mulțumiți și or fi de acord cu sancțiunile primite. Mda, ce ar mai fi de zis? Legea junglei: dacă nu mănânci, ești mâncat. Sau, traducând în termeni de deontologie militară, dragi subofițeri, dacă nu vă apărați singuri onoarea, superiorii voștri nu o vor face! Vor considera doar că, necontestând, nu dați dovadă de bun simț sau înțelepciune ci doar vă autoacuzați declarându-vă vinovați.

Fanii lui Arafat, subiect tabu

Cum era de așteptat, întrebările care îi vizau pe susținătorii doctorului Arafat, gata oricând să sară chiar la gâtul unui ministru pentru a-și apăra omul în care cred, au rămas fără răspuns. Deh, și tăcerea e un răspuns... Unul care arată că sancțiunile se aplică nu după regulament ci după interesul unora. A sări la beregata unui ministru, aduce atingere onoarei militare, a ridica civilizat unele probleme referitoare la lipsa asigurărilor de viață sau a refuzului de a-și asuma efectuarea unei practici medicale precum abordul intravenos, nu.

Concluzie: raportați, contestați, acționați în instanță!

În concluzie, dacă sunteți nemulțumiți de sancțiunile superiorilor, conducerea IGSU vă încurajează să le contestați. Altfel, se va considera că sunteți mulțumiți cu aceste sancțiuni și le considerați binemeritate. Aviz amatorilor, cei doi subofițeri de la Neamț, bunul simț și încercarea de a ceda se răsplătește cu eticheta autodeclarată de vinovat! Codul manierelor elegante nu se aplică in armată! Așa că, tot apelul la lege rămâne singura modalitate de a pune capăt abuzurilor și nedreptăților din sistem. Dragi pompieri, nu vă rămâne decât să vă raportați, ierarhic, nemulțumirile și dacă nu găsiți rezolvare așa, apelați la forța justiției. Altfel, se pare că veți fi cel mult luați de fraieri și veți rămâne cu sancțiunile pe care unii vor considera că vi le asumați cu plăcere!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.