În loc de tradiționalul… “La mulți ani, 2018!”

Duminică, 31 Decembrie 2017Satu Mare
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Agenda Pompierului

In loc de traditionalul     La multi ani  2018 | imaginea 1 Pompierii militari întâmpină Anul Nou la Moftinul Mare. Acolo, alături de monstrul care scuipă foc, la propriu, ei vor face ceea ce știu mai bine: să vegheze și să-și protejeze semenii.

Fenomenul flashover, sau de ce se cutremură pământul

Sâmbătă, 30 decembrie a.c., în mijlocul satului Moftinul Mare, zgomotul sondei era asurzitor. În background se auzeau bubuituri puternice. Dacă n-am fi cunoscut situația am fi crezut că e vorba de o boxă uriașă cu un bas pe măsură, pregătită să întâmpine Anul Nou. Era sonda de gaz care ardea pentru a 13-a zi neîntrerupt.

La 13 zile de la aprindere, din subsol, uneori, odată cu gazul sunt trase la suprafață și cantități de apă. Acestea provoacă, pentru moment, o scădere în intensitate, o regresie, a incendiului lăsând loc unui amestec de gaze și aburi care, când se reaprinde, explodează: fenomenul flashover, un fenomen pe cât de frumos pe atât de periculos, vocal și înspăimântător. Această deflagrație este însoțită de o bubuitură puternică, mai tare chiar și decât șuieratul de sute de decibeli al sondei.

Când cantitatea de apă care iese la suprafață este mai mare și bubuitura generată de reaprindere este pe măsură, uneori chiar pământul tremurând la propriu. Oamenii din sat sunt speriați, dar pompierii militari au avut întâlniri cu ei în cadrul cărora le-au explicat de ce se petrec aceste fenomene și, mai ales, liniștindu-i, spunându-le că pentru ei, locuitorii comunei, ele nu sunt periculoase.

In loc de traditionalul     La multi ani  2018 | imaginea 2

Sondorii canadieni recunoscători pentru devotamentul și profesionalismul pompierilor români

După 14 zile de foc, platforma sondei de la Moftinu este aproape total eliberată. Kilometri întregi de dispozitiv pentru alimentare cu apă, zeci de motopompe, mașini de intervenție, zeci de pompieri, o desfășurare de forțe de excepție. Comandantul pompierilor români, colonelul Daniel Marian Dragne are alături o echipă puternică și devotată. De la subofițeri la ofițeri, oameni curajoși, dornici să răzbească în lupta cu monstrul de foc. Zilele următoare se va ajunge la momentul dificil în care sondorii vor coborî în puț, protejați de pompierii români. De altfel, canadienii au accentuat cu prilejul unei conferințe de presă că sunt recunoscători și admiră pompierii români pentru profesionalismul cu care acționează la Moftinu Mare. Dar, ironia sorții, acest lucru a pălit în fața informației că incendiul ar mai putea dura încă două luni…

Tot răul spre bine: incendiul de la Moftinu a unit pompierii

Dincolo de toate, incendiul de la sonda Moftinu a adus, paradoxal, un lucru extraordinar: se remarcă, acolo, pe frontul incandescent, o UNITATE a pompierilor români. Un sentiment pe care nu l-am mai încercat de pe vremea generalului Vladimir Secară. Am avu ocazia să-i văđ discutând cu inspectorul general, colonelul Daniel Dragne. Erau atenți, dar relaxați. Își permiteau chiar și o glumă, întrebau și primeau răspunsuri de la drepturile salariale la tehnica de stingere a incendiului. Acolo, pe frontul incandescent, au avut ocazia să cunoască un alt colonel Dragne. Nu inspectorul general - “zbirul” de la birou, ci camaradul care a stat alături de ei zi și noapte, din 19 decembrie.

De bună seamă, după o misiune atât de dificilă, nici cei din linia întâi și nici cei din eșalonul superior nu vor mai fi la fel. Pentru că acolo, pe front, comandantul există prin oameni, iar munca oamenilor are valoare prin comandant. Acolo, în spațiul acela încărcat de explozii și pericol, se au doar unii pe alții, și pe Dumnezeu, gradele se estompează și rămâne doar crezul de militar, camaraderia, respectul față de comandant, nu cel impus de regulamente, ci cel impus de munca cot la cot.

În zgomotul asurzitor de la sondă, pompierii români au început a vorbi din nou glasul inimii, al camaradului de pe front, care, în situații limită, poate fi chiar ultimul chip pe care îl vezi în viață. În acea atmosferă încendiară ei au încercat, după mulți ani, sentimentul stabilității în Armă. Au avut un comandant care a înfruntat cu ei, în linia întâi, pericolul. Aceasta e imaginea cu care vreau să trec în Noul An: a stabilității și a unității. Cu sufletul la ei, dragii mei militari pompieri, rugându-mă ca Dumnezeu să îi protejeze și să le dăruie un An Nou pe măsura devotamentului și sacrificiului de care dau dovadă.

La mulți ani fericiți, dragi pompieri militari! Fiți binecuvântați, oriunde v-ați afla!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.