2018 an nefast pentru pompieri: muncă multă și bani puțini, respect zero
După fiecare nefericită schimbare de comandă la cârma pompierilor, speranțele de mai bine se sting rapid și-ți dai seama că s-a schimbat doar marioneta, păpușarii au rămas aceeași. Ba,mai mult, dacă vreun comandant dă semne că ar scăpa zăbala din gură și acordă prea mare atenție problemelor dureroase/financiare ale subordonaților, acesta e imediat înlocuit. Cu altul mai… docil.
Instaurat cu steaua pe umăr, generalul Dan Paul Iamandi a fost văzut de unii ca un licăr de speranță pentru Arma Pompieri. Deh, cum spunea și ministrul de interne, avem de-a face cu un general la comanda pompierilor. Deh, știți povestea cu tichia de mărgăritar. De parcă un general în fruntea Armei ar fi adus Pompierii de pe ultimul loc din Minister, pe primul. Problemele au rămas aceleași, locul pompierilor în minister, tot primul… de la coadă, și uite-așa, moartea regelui, bucuria proștilor. Dacă judecăm după grad, generalul e un om trecut prin toate etapele unei cariere militare. De la soldat la general. (E drept că generalul comandant al pompierilor nu are nici în ziua de astăzi un CV pe site, dar, deh, când ești ditai generalul și mai ești și în grațiile ministrului, mai contează CV-ul/trecutul? Dar asta e o altă poveste.)
Un general ar trebui, cel puțin în teorie să fie un militar demn, puternic, echilibrat, care impune respect prin experiența și capacitatea sa de a conduce. Un comandant se impune mai ales prin cunoașterea în amănunt a problemelor subordonaților a căror interese le apără conform Statutului cadrelor militare. Ce frumos sună teoria, nu-i așa? În realitate însă…
Având în vedere măsurile luate de onor Ministerul care se vede incapabil a-și gestiona propriul deficit bugetar, luna martie le-a adus pompierilor un Ordin asumat de generalul Dan Paul Iamandi - în calitatea sa de comandant, fidel stăpânilor care l-au numit în funcție - care spune cam așa: “Printre măsurile stabilite în adresa menționată (adresa Direcției Generale Financiare - n.r.) cu impact imediat este cea referitoare la compensarea activității desfășurate peste durata normală a timpului de lucru, în zilele de sâmbătă, duminică, precum și în zilele de sărbători legale, indiferent de modul de organizare a timpului de lucru, NUMAI CU TIMP LIBER CORESPUNZĂTOR. În acest sens, ordonatorii terțiari de credite vor dispune măsurile care se impun pentru punerea în aplicare a măsurii menționate, începând cu drepturile care se plătesc în luna martie a.c.”.
Deh, dragi militari, veți munci pe rupte, și fără mai mulți bani. Asta pentru ca doamna ministru să-și poată răsplăti credincioșii jandarmi și nici pe polițiști să nu-i supere foarte tare. Pe sistemul punem mână de la mână că dar din dar se face Rai. În schimb veți primi timp liber pentru orele suplimentare. Și cum știm cu toții că dacă șeful “te roagă” să vii din timpul liber nu poți să-l refuzi fără a fi pregătit să suporți consecințele…
Și toate astea în condițiile în care subiectul plăților restante pentru orele suplimentare pentru anii anteriori este unul extrem de spinos și actual. De acum încolo, nu va mai fi o problemă, din Ordinul generalului Dan Paul Iamandi, aveți o grijă în minus: banii pe orele suplimentare. Ce atâta 175%? O duceați prea bine! Cât despre timul liber, negociat la fața locului, cu onor comandantul de subunitate sau inspectorul șef, după caz. Nu vă place, raport personal.. dacă aveți curajul. Veni, vidi, vici! Sîc!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.