Pompierii pe jar, de referendum. Inspectorul general, din nou la raliu

Duminică, 07 Octombrie 2018București

Pompierii pe jar  de referendum  Inspectorul general  din nou la raliu | imaginea 1 Pompierii militari sunt în agitație în aceste zile. Ei asigură, alături de alte forțe ale Ministerului Afacerilor Interne paza secțiilor de votare, verificările premergătore procesului de vot, dar și intervenția specializată în situații de urgență ale căror victime pot fi cetățenii României. 38.000 de forțe ale MAI sunt angrenate în misiuni legate de referendum, însumând polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră.

Câți pompieri? Din motive obiective MAI a "uitat" să precizeze această cifră. Se știe însă, din presa locală, că sunt unele județe în care numărul pompierilor implicați depășește 500, în altele este sub 100... Să luăm o medie de 120 de pompieri pe județ, implicați în misiunea "referendum". La cele 41 de județe din România, ar fi cam 5000 de pompieri angajați în activități ce țin de buna desfășurare a referendumului.

Problemele legate de numărul insuficient de pompieri care asigură intervenția sunt cunoscute. După disponibilizări, pensionări și altele asemenea, numărul total de pompieri în țară este undeva în jur la 20-25.000. Însumând și personalul neoperativ. Aceștia sunt rulați pe ture, deci nu vin toți de-o dată la serviciu. Mai ales că, mai nou, nu sunt plătiți pentru munca suplimentară și li se oferă timp liber din abundență. Sau cel puțin așa ar fi legal. Cam câți pompieri deservesc România? Să tot fie vreo 10-12.000. Dacă din aceștia luăm 5000 și îi angrenăm în activități specifice unui referendum, rămânem cu capacitatea de intervenție aproape la jumătate. Asta în condițiile în care deja în România sunt prea multe subunități la care o mașină de intervenție e asigurată de 2 oameni în loc de 5.

Vom căuta să aflăm răspunsuri exacte la aceste întrebări. Dar mai ales cine își asumă responsabilitatea pentru situația creată. Incendiile, accidentele, nu au luat la cunoștință că ar trebui să se oprească pentru că în aceste zile pompierii cei buni la toate dar puțini au și alte misiuni încredințate. În cazul unei tragedii de proporții cine ar răspunde? Inspectorul general cu siguranță, nu. Constatăm cu surprindere că în această perioadă Dan Paul Iamandi a luat startul unui nou raliu. De data aceasta la Sibiu. Pasiunea înainte de toate. Iar pompierii, cei mai iubiți militari, au demonstrat în ultimul an că se descurcă și pe cod portocaliu de zăpadă fără general. Că tot își exprima ministrul de resort, la începutul acestui an, în cadrul ședinței de bilanț a pompierilor, speranța că având un general la comandă, treburile vor merge ca unse la IGSU.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.