Gâlceava medicilor, deliciul presei. Tratamentul Covid - mărul discordiei!

Vineri, 19 Martie 2021Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Alireza Pakdel, instagram.com/alirezapakdel_artist

Galceava medicilor  deliciul presei  Tratamentul Covid   marul discordiei | imaginea 1 Privesc cu surprindere cum de câteva zile, lumea medicală s-a transformat cu ajutorul mass-mediei într-o scenă de circ ieftin, mai ceva decât a fost de la începutul pandemiei. Deși sunt orădeancă nu am avut ocazia să o cunosc pe doctorița Flavia Groșan, decât din auzite. Am urmărit însă cu interes poziția domniei sale. Și cu și mai mare interes, reacția colegilor dumneaei de breaslă.

Nu intru în amănunte legate de schema de tratament pentru că nu am competența necesară. Dar nu pot să nu constat că de la începutul pandemiei schema de tratament Covid-19 a fost schimbată de nenumărate ori chiar de OMS, desigur, deseori, România a mers din inerție pe schema veche, că, deh, specialiștii au uitat să actualizeze la timp protocolul. Știm bine că în țările civilizate nu se tratează boala ci bolnavul, pentru că fiecare organism este UNIC și are reacțiile sale UNICE la un tratament sau la o boală. În acest context este normal ca protocolul să nu funcționeze ca un pat al lui Procust iar acești oameni minunați care au terminat o facultate de medicină (da, cred că medicii adevărați sunt oameni minunați) să aibă libertatea de a ajusta tratamentul în funcție de răspunsul primit de la organismul bolnavului.

Deci, într-o lume în care schemele de tratament se schimbă continuu, nu văd care e problema ca un medic, oricare ar fi acela, să aibă schema lui proprie. În România au fost mulți medici care nu au respectat întru totul protocolul, tocmai pentru că anumite pastiluțe(cu precădere antiviralele) erau nu doar scumpe ci și inutile în tratamentul bolii, în plus, efectele adverse nu erau deloc de neglijat. Un mapamond întreg a bâjbâit în tratamentul Covid-19 cu scheme de tratament pe cât de costisitoare, pe atât de inutile.

Aud că doamna doctor e chemată la Colegiul Medicilor Bihor pentru că o colegă, medic specialist, atenție, din București, i-a depus plângere. Circul e în floare. Ce nu am înțeles e de ce distinsa colegă nu a apărut public pe nicăieri și mai ales de ce cazul a fost aruncat în ograda bihorenilor. Până la urmă nu mai e o chestiune locală, e una de importanță națională, nu-i așa? Dar când te temi de reacția opiniei publice, te speli pe mâini și cauți să îi lași pe alții să scoată castanele din foc cu mâna lor. Să nu uităm că Oradea, prin președintele colegiului medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiș care este și coordonatorul programului de transplant, este pe primele locuri în prelevarea națională de organe. În acest context, circul e binevenit, nu-i așa? De ce să nu distrugi, dacă poți, ceva ce merge pentru ca tu la București să poți sta liniștit și să raportezi stăpânilor că reduci la tăcere orice le-ar periclita interesele?

Etica… Unde e etica? Oare n-a observat nimeni că în breasla medicală etica e pe cale de dispariție? Asta deoarece medicii se mănâncă între ei de foarte multă vreme. I se reproșează doamnei doctor acuzațiile aduse la adresa medicilor de terapie intensivă. Din câte am observat doamna doctor nu a generalizat, a amintit cazurile menționate de presă. Dragii medici, și mai ales medici de terapie intensivă, sunteți oameni minunați care salvează vieți și oamenii vă iubesc și vă respectă. Nu există poate om în țara aceasta care să nu fi fost el însuși sau un apropiat al său, cu viața sa în mâinile voastre. Personal am avut ocazia, FERICITĂ, cu vreo 3 ani în urmă, să mă las, de nevoie, pe mâinile unor oameni minunați și modești, se știu ei, un chirurg și un medic ATI. De abia când ajungi acolo îți dai seama că “somnul” tău, e vegheat de ei. Că în timp ce tu dormi, chirurgul se chinuie să “repare” ceea ce nu funcționează în corpul tău, iar anestezistul te veghează, să dormi liniștit, clipă de clipă și să te trezești BINE. Și majoritatea o fac cu simț de răspundere și frică de Dumnezeu.

Știu ce înseamnă și binele și răul în sistemul medical românesc. Mi-am pierdut tatăl acum 15 ani, băgat la propriu în mormânt de o “specialistă”, culmea, în pneumologie. Și n-a avut nici Covid și nici cancer. Singurii care s-au străduit să ofere alinare trupului său măcinat de tratamente medicamentoase grele și inutile, au fost medicii de terapie intensivă. Cred cu tărie că a fi medic e cel mai minunat lucru pe care poți să îl faci în viață, iar a fi medic de terapie intensivă e nu doar o provocare, ci și o binecuvântare deosebită pentru că prin tine, Dumnezeu redă viața, zilnic. Din păcate nu există pădure fără uscături. Și, da, sunt cunoscute situațiile de-a dreptul îngrozitoare care au avut loc pe anumite secții ATI. Acele personaje nu fac decât să mânjească această meserie nobilă și să își expună NEDREPT colegii care chiar luptă pentru viața pacienților. Dar generalizarea este total injustă.

Un an de Covid-19 a scos din oameni ce e mai rău dar și ce e mai bun. Iată o doctoriță de la Oradea care are o schemă e tratament ieftină și care se pare că funcționează. Decât să vedem medici acuzându-se reciproc, prinși într-un circ din care doar mass-media profită, nu mai bine i-am vedea reuniți la o masă rotundă, încercând să ia fiecare ce e mai bun de la celălalt? Pandemia va lua sfârșit într-o bună zi. Cel mai probabil pentru că ne vom învăța să trăim cu Coviduț și el cu noi, așa cum ne-am învățat să trăim cu mulți alți carcalaci. Până atunci însă sperăm ca medicii să ajute organismul să facă față bolii, fiecare cu schema pe care o consideră potrivită. Un panaceu universal pentru Covid deocamdată nu există. Atunci, pentru ce vă certați oameni buni în halate albe?

PS: Tocmai aflăm că personajul care a reclamat-o pe doctorița orădeancă ar fi Beatrice Mahler. O scurtă căutare pe google și găsim un manager de spital îngrijorat de tulpinile lui Coviduț și.. cu foarte multe intervenții legate de vaccinurile anti-covid. Mai reținem un clip video în care doamna manager apare versus Flavia Groșan cu o prestație lamentabilă. Detalii aici: youtube.com/watch?v=2mnd7PA34CM. Una calmă, caldă, cu experiența de o viață, un medic de școală veche. Cealaltă un robot care nu face apel la experiența proprie ci la mecanismele internaționale. Fără comentarii.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.