Pilotul planorului dispărut, căutat continuu de autorități. Aproximativ 950 de forțe terestre participă la misiune.

Duminică, 09 August 2015București

Pilotul planorului disparut  cautat continuu de autoritati  Aproximativ 950 de forte terestre participa la misiune | imaginea 1 În seara zilei de 6 august a.c., în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obținute, rezultă că aparatul de zbor este un planor la bordul căruia se afla o singură persoană, un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, și care execută un zbor privat în zona Postăvarul.

În regim de urgență, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a activat structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Transporturilor și ROMATSA, pentru dispunerea primelor măsuri de căutare a aparatului de zbor.

Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat alertarea tuturor unităților specializate ale Ministerului Afacerilor Interne aflate pe o rază de 200 de kilometri de la punctul de decolare, respectiv județele: Brașov, Dâmbovița, Covasna, Sibiu, Mureș, Alba, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău și Vrancea.

Pilotul planorului disparut  cautat continuu de autoritati  Aproximativ 950 de forte terestre participa la misiune | imaginea 2 Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a ținut permanent legătura cu celula de criză constituită la nivelul Ministerului Transporturilor pentru obținerea tuturor informațiilor relevante referitoare la acest zbor. Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea telefonului mobil aflat asupra pilotului, dar acest lucru nu s-a reușit. În aceste condiții, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfășurat în cursul nopții trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanență fluxul comunicațional între structurile implicate în gestionarea acestei situații.

Echipele de căutare formate din pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari au continuat şi duminică, 9 august a.c. misiunile de căutare a pilotului planorului dispărut în urmă cu 3 zile. Pentru stabilirea direcţiilor de căutare, analizele efectuate la nivelul Punctului de Comandă Mobil din judeţul Braşov şi ale Centrului Național de Conducere Integrată al MAI au avut în vedere posibilele rute de zbor în funcţie de informațiile meteorologice privind deplasarea curenților de aer din ziua de joi 6 august a.c., cât și date culese din activitatea de cercetare a poliţiştilor din toate județele vizate.

Totodată, au avut loc discuții cu familia persoanei căutate pentru a afla detalii despre traseele practicate în mod frecvent de pilot, dar și pentru a-i ține la curent cu stadiul căutărilor. Toate indiciile și informațiile primite au fost verificate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, iar viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea este informat permanent de evoluția acestor operațiuni.

Duminică, 9 august a.c., căutările au fost efectuate pe 34 trasee montane din județele Prahova, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Totodată, începând cu ora 13.00 s-a dispus extinderea căutărilor și în județul Sibiu, în zona Arpașu de Jos, cu sprijinul a 50 de pompieri, salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari.

Cei 210 pompieri detaşaţi pentru misiunile din 8 şi 9 august, din unităţile ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani vor fi înlocuiţi în seara zilei de duminică, 9 august a.c. cu alţii din aceleaşi judeţe, astfel încât în dimineața zilei de luni, 10 august a.c., să poată participa în misiunile de căutare.

Aproximativ 950 de forţe terestre cu 180 de mijloace au fost implicate în misiunile de căutare de duminică, 9 august a.c..

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.