18 incendii de vegetație uscată

Duminică, 17 Iulie 2016Teleorman

18 incendii de vegetatie uscata | imaginea 1 Pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 4 incendii de vegetație uscată în localitățile Valea Părului, Brânceni, Furculești și Copăceanca.

La Copăceanca, flăcările ce se manifestau la o miriște, pe o suprafață de cca. 1 ha, cu pericol de propagare la mai multe lanuri de grâu din apropiere, au fost stinse cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă și un tractor din cadrul serviciului voluntar pentru situații de urgență din localitate. În Valea Părului, focul se propaga rapid prin vegetația uscată, pe o suprafață de cca. 1000 mp, la o gospodărie aflată în apropiere. Incendiul a fost stins de pompierii militari înainte ca acesta să producă pagube materiale, valoarea bunurilor salvate fiind apreciată la peste 2000 de lei. La Brânceni, incendiul a distrus vegetația uscată de pe o miriște, pe o suprafață de cca. 0,60 de ha, existând riscul extinderii flăcărilor la o cultură agricolă. Pompierii au reușit să evite acest lucru, salvând bunuri apreciate la suma de 3500 de lei. La Furculești, flăcările ce se manifestau la o miriște s-au propagat la o cultură de grâu din apropiere. Pompierii au reușit să stingă incendiul înainte ca acesta să producă pagube materiale foarte mari, cultura de grâu fiind distrusă pe o suprafață de cca. 0,75 ha.

Cauzele probabile ale celor patru incendii au fost țigările nestinse aruncate la întâmplare de trecători și focul pus intenționat pentru arderea unei miriștii de către o persoană necunoscută.

Deasemenea, în raionul de intervenție al Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele, în cele trei zile, s-au manifestat 9 incendii de vegetație uscată ce au necesitat intervenția promptă a echipajelor de pompieri cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotare.

18 incendii de vegetatie uscata | imaginea 2 În apropiere de DN 65 A, la km.13, în ziua de 08 iulie a.c., fumul degajat de la un incendiu de miriște, ce se manifesta pe o suprafață de cca. 10 ha, îngreuna traficul rutier, existând riscul producerii unor accidente. Pompierii militari turneni, cu o autospecială de intervenție, au reușit să localizeze și să lichideze focul, înainte ca acesta să producă alte incidente. Pe raza localității Putineiu, în ziua de 09 iulie, în intervalul orar 16.26 – 17.50, pompierii militari turneni au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor ce se manifestau la o miriște pe o suprafață de cca. 7 ha, acoperind cu fum DN 65 A, existând totodată riscul producerii unor accidente rutiere. Focul a fost localizat și lichidat după aproape 30 de minute.

În seara zilei de 09 iulie, la ora 21.58, pompierii militari turneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o miriște, pe o suprafață de cca. 15 ha, cu posibilitatea propagării la o cultură de floarea soarelui. Incendiul a fost localizat și lichidat cu ajutorul unei autospeciale, după aproape două ore de intervenție. Se pare că acest eveniment a fost provocat intenționat de către o persoană necunoscută. În ziua de 10 iulie, la ora 11.56, pompierii militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele au acționat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de cca. 2000 mp, în apropierea DN 65 A, fumul îngreunând traficul rutier.

Pe raza localității Băduleasa, în data de 10.07.2016, ora 13.40, Garda de intervenție a Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele a acționat pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la vegetația uscată și lăstărișul de pe o suprafață de cca. 1500 mp, existând posibilitatea de a se propaga la culturile de viță de vie din apropiere. În apropierea municipiului Turnu Măgurele, un incendiu ce se manifesta la vegetația uscată de pe un teren viran, cu risc mare de propagare la culturile de gâu și floarea soarelui din vecinătate, a fost stins de un echipaj de pompieri militari, cu ajutorul unei autospeciale, la ora 16.00. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 10000 de lei. La ora 16.25, pe numărul unic de urgență 112, pompierii militari turneni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Lița, cu pericol de extindere la o locuință și anexele gospodărești. Acest lucru a fost evitat datorită intervenției rapide a militarilor, cu o autospecială de stingere. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 60000 de lei.

Pe un teren viran din apropierea DN 54, probabil de la o țigară nestinsă aruncată la întâmplare dintr-un autoturism, vegetația uscată s-a aprins, fumul dens îngreunând traficul rutier, existând de asemenea riscul producerii unor accidente rutiere. Incendiul a fost stins după aproape două ore, suprafața afectată fiind de peste 5 ha.

18 incendii de vegetatie uscata | imaginea 3 Cauzele probabile ale acestor incendii au fost țigările nestinse aruncate la întâmplare, focul deschis și folosirea intenționată a sursei de aprinde de către persoane necunoscute.

În zona de competență a Detașamentelor de Pompieri Roșiorii de Vede, Videle și Zimnicea, în ultimele trei zile, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată, acestea putând pune în pericol viețile oamenilor sau bunuirile lor materiale.

Dintre cele cinci evenimente, menționăm incendiul de pe raza localității Ciurari, unde focul cuprinsese o plantație de salcâmi. Pompierii militari roșioreni, cu ajutorul unei autospeciale, au reușit să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite, fiind salvate bunuri apreciate la peste 20000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând aproximativ 5000 mp din plantația de salcâmi, a fost estimată la suma de 5000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost căldura solară radiată de un ciob de sticlă.

Un alt incendiu ce putea produce pagube materiale însemnate a fost și cel din apropierea localității Merenii de Jos, unde pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit să localizeze și să lichideze focul, ajutați și de membrii Serviciului voluntar pentru situații de urgență al localități, care au sprijinit intervenția cu un buldoexcavator și un tractor.

Au ars vegetația uscată de pe o miriște de cca. 2 ha și aproximativ 1 ha de floarea soarelui. Valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 3000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost focul deschis în spații deschise fără luarea măsurilor de propagare a incendiului la vecinătăți.

Coordonatele suprafețelor afectate de incendiile de miriște vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu - Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.