13 hectare de vegetație uscată cuprinse de flăcări

Luni, 06 Martie 2017Suceava

13 hectare de vegetatie uscata cuprinse de flacari | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut, în perioadele de primăvară/toamnă, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.

De asemenea, în aceleaşi perioade, în urma unui protocol de colaborare, pompierii militari, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, au participat la campanii de informare a fermierilor, în care li s-a comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti.

13 hectare de vegetatie uscata cuprinse de flacari | imaginea 2 În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de incendii. Sâmbătă, 4 martie a.c., militarii au intervenit pentru stingerea a 8 incendii care au izbucnit în urma focurilor deschise pentru igienizarea terenurilor şi pentru curăţenia de primăvară, incendii care au afectat aproape 13 hectare - în localităţile Câmpulung Moldovenesc (50.000 mp), Vadu Moldovei (50.000 mp), Vicovu de Sus (10.000 mp), Rădăuţi (5.000 mp), Buneşti (5.000 mp), Mănăstirea Humorului (5.000 mp), Şcheia (2.000 mp) şi Vama (100 mp).

Cea mai complexă intervenţie s-a înregistrat pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, unde au fost mistuite de flăcări aproximativ 4 hectare de vegetaţie uscată, dar şi un hectar de litieră, plantaţie de molid de 1 an (pe aproximativ 40 de ari) şi resturi de exploatare forestieră. Incendiul nu a afectat coronamentul arborilor maturi. Vântul puternic şi vegetaţia foarte uscată au favorizat extinderea cu repeziciune a flăcărilor, care au afectat parţial şi au pus în pericol întregul fond forestier din zonă.

Intervenţia a fost extrem de grea, în condiţiile în care în zonă nu existau surse de apă, iar terenul accidentat şi greu accesibil a amplificat efortul depus pentru lichidarea incendiului ale forţelor care au intervenit (26 de pompieri militari, 15 lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta, 10 membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, 6 jandarmi şi 4 poliţişti).

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.