Cei mai iubiți militari ai României - bătaia de joc a unui ministru

Sâmbătă, 05 Mai 2018Caraș-Severin
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Cei mai iubiti militari ai Romaniei   bataia de joc a unui ministru | imaginea 1 Dis de dimineață o știre dureroasă a unui post de televiziune sfâșia liniștea dimineții: pompierii militari, trimiși la stins un incendiu de pădure, cu două conserve și o sticluță de apă pe post de hrană.

Nu e cazul nici să dramatizăm bătând apa-n piuă pe tema malnutriției dar nici nu putem trece cu vederea acest incident. Efectul l-am văzut: militarii români cu apă de băut insuficientă și hrană pe măsură au bătut cărările muntelui, pe căldură, înarmați cu lopeți, bătătoare, rucsaci transport apă (apă pentru stingerea incendiului). Desigur e ușor să aruncăm vina pe comandanți, pe inspectorii șefi, sau comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Hrană, cât prevede legea

Întrucât incendiul din Domogled nu este primul și probabil nu va fi nici ultima intervenție de lungă durată, în condiții grele, a pompierilor români, am considerat necesar să ne oprim puțin asupra acestui subiect și să vedem care este adevărata cauză a acestei situații... penibile. Asemeni oricărui domeniu din țara asta și modalitatea de asigurare a hranei pentru pompierii militari români stă sub semnul unor reglementări legislative născocite de minți luminate care probabil n-au văzut incendii decât cel mult la televizorul imens din biroul luxos pe care îl priveau relaxați din scaunul confortabil.

Într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Semenic" al județului Caraș-Severin se arată: "Conform legislației în vigoare, cadrele militare în activitate beneficiază în misiunile specifice, de următoarele drepturi: o normă de hrană zilnică a cărei contravaloare financiară se acorda odată cu drepturile salariale. Precizăm că fiecare cadru militar deține obligația de a-și asigura, individual, hrana zilnică din aceste drepturi; în cazul misiunilor de lungă durată (a căror durată depășește 4 ore) personalul participant la intervenție beneficiază de un supliment de hrană, în natură, echivalent a 2000 calorii/zi de persoană. Astfel, pachetul individual la care se face referire în articolul difuzat, constituie de fapt, suplimentul de hrană alocat militarilor, pentru efortul îndelungat presupus de caracteristica acestui tip de misiune. Menționăm, totodată, că s-au respectat cantitățile de alimente și apă regăsite în prevederile legale în vigoare."

Ei, tocmai în această ultimă frază stă cheia misterului situației din Domogled. Astfel, da, pompierii militari primesc o soldă de hrană, o dată cu salariul lunar, care echivalează cu aproximativ 30 RON pe zi. Din această sumă, un pompier trebuie să își asigure hrana de bază atât în cazul activității normale pe care o desfășoară zi de zi cât și pe timpul intervențiilor desfășurate în vârf de munte, sau în sate acoperite de apă sau nămeți. Problema la care însă nu s-au gândit mințile luminate care au elaborat legislația în vigoare este de unde ar putea un militar să achiziționeze hrană în pustietate. Pe vremea militarilor în termen, hrana putea fi preparată la Popotele militare și transportată la locul unei astfel de intervenții. Deh, ce vremuri! Azi însă, Popota militară e doar o amintire asemeni cântecelor de cătănie.

Cei mai iubiti militari ai Romaniei   bataia de joc a unui ministru | imaginea 2

Prevederile privind hrana, documente clasificate?!?!

În sprijinul pompierilor, pentru situațiile care presupun intervenții de lungă durată, veghind la buna lor nutriție, vine Ordinul nr. 136 din 8 noiembrie 2017 al Ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan. Acest ordin stabilește regulile de aplicare a normelor de hrană la care are dreptul personalul Ministerului Afacerilor Interne... Anexele Ordinului sunt - stupoare! - documente clasificate. După cum sunt hrăniți militarii, clasificarea nu credem că are un rol de a proteja siguranța statului, mai degrabă pare a avea rolul de a nu face de rușine ministerul pentru cum înțelege a-și hrăni salvatorii.

Personalul din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile subordonate acestuia, precum şi personalului Jandarmeriei Române care participă la intervenţii şi misiuni a căror durată depăşeşte 4 ore beneficiază gratuit de un supliment de hrană, în echivalentul a 2000 de calorii, pentru fiecare zi de intervenţie sau misiune. Dacă intervențiile Jandarmeriei pot fi în bună parte prevăzute, la pompieri nu știe nimeni când izbucnește vreun incendiu, motiv pentru care aceștia din urmă nu au cum să se pregătescă cu stocuri de alimente necesare unei intervenții de durată.

Dar să aruncăm o privire asupra a ceea ce jurnaliștii au descoperit în desaga pompierilor: 2 conserve, o sticluță de apă. Din informațiile noastre s-ar mai fi găsit prin desagă și un pachet de biscuiți, o ciocolățică, un plic de ceai, un pahar de plastic... Adică un mic dejun copios nu pentru un militar ci pentru o babă zdravănă care n-are altă grijă decât a ședea pe băncuță-n fața porții. Doar că aceasta are avantajul de a avea în apropiere magazinul din sat.

Pușcăriași vs pompieri, despăgubiri vs suplimente de hrană

Cât poate valora un asemenea supliment? 10 RON? Bătaie de joc la adresa salvatorilor! Asta în condițiile în care în România se întreprind demersuri serioase pentru a despăgubi infractorii în detenție pentru condițiile necorespunzătoare în care își execută pedeapsa. Suma avansată în această direcție bate pragul a 5 euro pe zi sau chiar mai mult. De arșiță, fum, foc, ger, viscol sau ploi torențiale, ce ziceți domnilor? Acestea sunt condițiile în care își execută misiunile cei mai iubiți militari. Muncesc. Salvează. Nu comit infracțiuni. Pentru un supliment de 10 RON în misiuni de lungă durată. Adică vreo 2 euro și un pic.

Desigur, teoretic, primesc bani deci pot să-și cumpere hrană. În vârful muntelui? Cei care au stabilit aceste reglementări, dar mai ales ministrul iubitor de pompieri care a semnat un astfel de ordin, au uitat că misiunile de lungă durată nu se desfășoară, de obicei, lângă restaurante sau magazine. Deh, când conduci un minister din scăpare în scăpare, când ești stresat de microfoane care-ți invadează intimitatea dar sunt numai bune pentru a te aduce în lumina reflectoarelor pe post de victimă, nu mai ai timp să te pui în pielea unui nenorocit de salvator care bate la pas un masiv muntos încercând să stingă un incendiu.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.