O zi de “foc” pentru pompierii militari teleormăneni
Sursa Foto: ISU Teleorman
În cursul zilei de vineri, 1 martie, a.c., pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a nouă incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni și șapte la vegetația uscată, care însă puteau pune în pericol bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic pe drumurile publice din apropiere.
Din fericire, salvatorii au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești. Evenimentele, care au avut loc pe raza localităților Ciolpani, Spătărei, Videle, Guruieni, Lunca, Olteanca, Merenii de Sus, Frăsinet și Blejești, au avut în marea lor majoritate, cu excepția incendiilor de locuințe, o cauză probabilă comună, și anume “focul deschis în spații deschise”.
Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis:
- desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Atragem atenția că potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537⁄2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De reținut!
În cazul în care observați producerea unui eveniment care poate pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, sunați imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112! Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.