Zeci de intervenţii de urgenţă în 24 de ore

Sâmbătă, 09 Martie 2019Suceava
Sursa Foto: ISU Suceava

Zeci de interventii de urgenta in 24 de ore | imaginea 1 În intervalul 4-5 martie, a.c., pompierii militari suceveni au intervenit la 43 de situații de urgență, din care 26 de intervenții SMURD, 11 intervenții pentru localizarea și lichidarea unor incendii și alte 6 misiuni specifice.

Din cele 11 incendii, 8 au izbucnit la vegetație uscată, urmare a unor focuri deschise în spații deschise. A ars vegetația uscată de pe o suprafață totală de peste 11 hectare. Astfel, militarii, împreună cu lucrători ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru lichidarea acestor incendii în localitățile: Dornești (500 mp), Fălticeni (15.000 mp), Voitinel (70.000 mp), Negostina (10.000 mp), Horodnic de Sus (5.000 mp), Solca (60 mp), Capu Codrului (3.000 mp) și Bilca (10.000 mp).

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Voitinel, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenție Vicovu de Sus și de la Detașamentul Rădăuți. Militarii, sprijiniți de patru servicii voluntare pentru situații de urgență din Voitinel, Bilca, Gălănești și Horodnic de Sus, cu un total de 8 autospeciale de stingere, au localizat și lichidat incendiul care a afectat vegetația uscată de pe o suprafață totală de aproximativ 7 hectare (din care, pe 2 hectare se afla o plantație de salcâmi, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor), salvând astfel gospodăriile limitrofe. De asemenea, echipaje ale pompierilor militari suceveni s-au deplasat în sprijinul colegilor de la ISU Botoșani, care s-au confruntat ieri, în intervalul a doar 3 ore, cu 13 incendii izbucnite la gospodării și terenuri agricole din localități botoșănene.

În ultimele zile au crescut îngrijorător arderile vegetaţiei uscate şi sunt semne că acestea nu se vor opri, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire şi a eforturilor susţinute ale autorităților, dar și ale jurnaliștilor. Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.