Misiunile în sprijinul cetățenilor continuă!

Sâmbătă, 15 Iunie 2019Teleorman
Sursa Foto: ISU Teleorman

Misiunile in sprijinul cetatenilor continua | imaginea 1 În ultimele 24 de ore, efectivele de pompieri din cadrul ISU Teleorman au efectuat umătoarele misiuni în sprijinul cetățenilor: 17 SMURD, două intervenții de evacuare apă în orașul Videle (un beci) și localitatea Bâscoveni (patru curți), o misiune de căutare a unei persoane posibil înecată, o intervenție de protejare a locuințelor cu saci cu nisip în localitatea Băbăița, trei recunoașteri în teren și o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment sportiv.

Misiunile de evacuarea apei și protejare a bunurilor materiale ale cetățenilor au continuat și în cursul zilei de miercuri, 12 iunie, a.c., în următoarele locații:

  • în localitatea Găleteni, sat Bâscoveni, un echipaj format din patru pompieri a acționat în cursul zilei pentru evacuarea apei din patru curți, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, un autocamion de intervenție, o atospecială de primă intervenție și comandă, o motopompă remorcabilă Novus 2000 și două motopompe transportabile;
  • în orașul Videle, doi pompieri militari au intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci inundat cu o motopompă transportabilă;
  • în com. Băbăița s-a acționat pentru protejarea a 35 de gospodării inundate și 12 case avariate cu 300 saci de nisip, trei autospeciale de primă intervenție și comandă, o motopompă transportabilă, o motopompă remorcabilă Novus 2000, 12 pompieri, împreună cu reprezentanți SGA Teleorman și CLSU Băbăița. Pe timpul nopții au rămas pentru monitorizarea situației doi pompieri, care au raportat faptul că de dimineața apa este în scădere cu aproximativ 25 cm. În funcție de evoluția situației din zonă, militarii vor interveni cu motopompele pentru evacuarea apei din casele, gospodăriile și curțile inundate;
  • la această oră, la intrare în comuna Băbăița sunt restricții de circulație pe DJ 612 pentru autototurismele mici, apa fiind de aproximativ 60 cm (este în scădere);
  • pe raza comunei Drăgănești-Vlașca, cota râului Câlniștea este în creștere, apa inundând carosabilului DJ 503, pe o lungime de 20 metri, cu o adâncime de 10 cm, neafectând drumul european E70. Situația este atent monitorizată de reprezentanții S.G.A. Teleorman, autoritățile locale și județene, cu scopul luării imediate a măsurilor necesare protejării bunurilor materiale ale cetățenilor.

Alături de forțele de intervenție din cadrul ISU Teleorman, pentru restabilirea stării de normalitate în localitățile afectate de inundații, au acționat în permanență autoritățile locale, cu mijloacele avute la dispoziție la nivelul localității, respectiv cu buldoexcavatoare, motopompe pentru evacuarea apei și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

Situația hidrologică la nivelul județului Teleorman este monitorizată permanent de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor, mai ales pe râurile aflate sub incidența avertizărilor, iar din punct de vedere al alimentării cu energie electrică nu sunt înregistrate probleme la nivelul județului.

Ținând cont de dinamica intervențiilor operative și avertizările hidrometeorologice, situația este monitorizată direct din teren de către inspectorul șef al ISU Teleorman și de către Prefectul județului Teleorman.

Misiunile in sprijinul cetatenilor continua | imaginea 2

Persoană posibil înecată

Miercuri după-amiază, 12 iunie, la ora 14.22, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a anunțat faptul că pe râul Câlniștea, între localitățile Tunari și Târnava (com. Botoroaga), o persoană a căzut în apă și a dispărut. La fața locului s-au deplasat rapid mai multe echipaje de intervenție, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, un autocamion, cu două bărci pneumatice și o barcă de aluminiu și o ambulanță SMURD. Din păcate, până la lăsarea întunericului, la ora 21.30, pompierii nu au reușit să găsească persoana dispărută, un bărbat, de aproximativ 26 de ani, misiunea fiind reluată la ora 06.30. În funcție de evoluția situației operative, se va reveni cu informații!

RECOMANDĂRI: Deoarece există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  • rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
  • urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
  • ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;
  • interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate;
  • construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
  • în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
  • pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.