Un scurtcircuit electric a distrus o locuinţă

Vineri, 05 Iunie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Un scurtcircuit electric a distrus o locuinta | imaginea 1 Pompierii vrânceni din cadrul Detaşamentului De Pompieri Focşani au fost solicitați în dimineaţa zilei de marţi, 2 iunie a.c., în jurul orei 05:40, să intervină pentru stingerea unui incendiu la o gospodărie din satul Palanca, comuna Urecheşti.

La fața locului s-au deplasat 3 echipaje cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă şi 1 ambulanţă SMURD. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au acţionat, în cooperare cu SVSU Urecheşti, pentru localizarea și limitarea efectelor incendiului, care se manifesta generalizat la o locuinţă, cuprinzând o suprafaţă de circa 150 mp.

În urma evenimentului, 2 persoane de sex feminin, una în vârstă de 91 de ani, iar cealaltă în vârstă de 74 de ani, au suferit arsuri. Paramedicii au acordat primul ajutor calificat femeii de 91 de ani, care suferit arsuri la nivelul membrelor. Ulterior, pacienta a fost preluată şi transportată cu ambulanţa SMURD la UPU Focşani. Femeia în vârstă de 74 de ani a suferit arsuri la nivelul feţei. Aceasta a fost preluată de echipajul SAJ aflat la faţa locului.

După mai bine de 2 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. În urma incendiului care, cel mai probabil, a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric, au ars: o locuinţă compusă din 6 camere şi acoperişul acesteia construit din lemn şi învelitoare din tablă, în suprafaţă de circa 150 mp, precum şi mobilier, aparatură electrocasnică şi bunuri de uz gospodăresc aflate în interior.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

NU IMPROVIZAȚi!

 • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Un scurtcircuit electric a distrus o locuinta | imaginea 2

ATENȚIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

 • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
 • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
 • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
 • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

EVITAȚI SĂ INSTALAȚI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APĂ!

În cazul în care în locuinţa dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa.

SUPRAVEGHEAȚI COPIII!

 • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
 • Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAȚI SENZORI DE FUM!

 • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
 • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Un scurtcircuit electric a distrus o locuinta | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.