Proiectil neexplodat, descoperit în urma unor lucrări de construcții

Luni, 26 Octombrie 2020Buzau
Sursa Foto: Facebook ISU Buzau

Proiectil neexplodat  descoperit in urma unor lucrari de constructii | imaginea 1 În perioada 22 – 23 octombrie a.c., pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău au gestionat 24 situații de urgență, dintre care 3 incendii, 1 misiune de asanare muniție, diferența fiind intervenții ale echipajelor medicale S.M.U.R.D.

La ora 12:55, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău a fost alertată cu privire la descoperirea, în urma unor lucrări de construcții, a unui proiectil rămas neexplodat, pe raza municipiului Râmnicu Sărat. În urma deplasării acestora la locul indicat de apelant, au descoperit un proiectil de artilerie calibrul 75 mm, ce ulterior a fost ridicat și transportat, în vederea distrugerii în condiții de siguranță, la locul de depozitare temporară special destinat.

Pompierii buzoinei atenționează populația că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, este necesar să se respecte următoarele recomandări:

  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.