Incendiu cu degajări mari de fum, la o garsonieră din Alexandria

Marți, 09 Februarie 2021Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Incendiu cu degajari mari de fum  la o garsoniera din Alexandria | imaginea 1 Cu siguranță, ceea ce nu s-a văzut miercuri, 3 februarie a.c., la intervenția derulată de pompierii militari alexăndrineni pentru stingerea incendiului izbucnit la nivelul unei garsoniere situate la etajul IV al unui bloc de locuințe, de pe strada Dunării, din municipiul Alexandria, au fost 𝐄𝐅𝐎𝐑𝐓𝐔𝐋, 𝐃𝐄𝐓𝐄𝐑𝐌𝐈𝐍𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐒̦𝐈 𝐂𝐔𝐑𝐀𝐉𝐔𝐋 𝐒𝐀𝐋𝐕𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑.

Ajunși în cel mai scurt timp posibil la fața locului, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o descarcerare și o ambulanță SMURD, pompierii au efectuat rapid recunoașterea, așa cum scrie la carte, și au constatat că doar o parte dintre locatarii de pe acea scară de locuit se autoevacuaseră, printre care și un minor de 16 ani, intoxicat ușor cu fum, existând riscul ca alte persoane să fi rămas blocate în locuințe.

Lupta cu secundele abia începuse, iar degajările mari de fum puteau pune în pericol locatarii rămași în apartamente, dar și ca incendiul să se extindă la încăperile alăturate. Accesul autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime în zonă, pentru a derula eficient intervenția, era îngreunat de copacii din jurul blocului, precum și de alte construcții.

Cea mai eficientă, dar nu neapărat facilă, cale de a salva oamenii și a stinge incendiul în limitele găsite a fost pătrunderea echipajelor pe casa scării, spargerea ușii de acces în locuința în care se manifesta focul cu accesoriile de pe autospeciala de descarcerare și lichidarea flăcărilor cu mijloacele din dotare.

Intervenția s-a derulat permanent pe trei planuri: salvarea persoanelor rămase blocate în apartamente, care își puteau pierde viața din cauza intoxicației cu fum, stingerea propriu-zisă a incendiului prin pătrunderea din interiorul scării și acționarea din exteriorul blocului, cu ajutorul autoscării.

Rezultatul intervenției: 4 persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 82 de ani, au fost salvate. Minorul, cu intoxicație ușoară, a fost preluat de echipajul SMURD, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate.

În locuința incendiată, în care nu a fost găsită nicio persoană, flăcările cuprinseseră întregul mobilier, aparatura electrocasnică și mai multe materiale textile. O butelie, ce putea exploda din cauza temperaturii ridicate din interior, a fost evacuată la timp de pompieri. Incendiul a fost stins în totalitate în mai puțin de 30 de minute.

Efortul, curajul și determinarea acestor salvatori au făcut diferența, cu toate că din exterior lucrurile au fost prezentate/văzute altfel, dar în interior, fumul dens, temperaturile ridicate și lupta contracronometru au făcut ca aceste calități, specifice pompierilor, să își spună cuvântul.

Cea mai mare bucurie a acestor oameni după fiecare intervenție este atunci când știu că au reușit să salveze pe toată lumea, pentru că viața este cel mai de preț dar al nostru, al tuturor. Și în acea zi, ei au reușit să-i salveze pe toți!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.