Respect, Liviu Muscari!

Sâmbătă, 06 Februarie 2021Bistrita-Nasaud
Sursa Foto: Facebook ISU Bistrita-Nasaud

Respect  Liviu Muscari | imaginea 1 Povestea de marți vine din Sânmihaiu de Câmpie. În dimineața zilei de marţi, 2 februarie a.c., o întâlnire obișnuită între prieteni, la o cafea în aer liber, pe terasă, putea să aibă un final tragic. Dar nu a fost așa!

Doi prieteni s-au văzut la o cafea și dintr-o dată unul dintre ei, cunoscut cu antecedente medicale, a început să tușească, brusc şi-a schimbat culoarea pielii și a căzut ca secerat. În câteva secunde, deja nu mai putea să respire și timpul parcă începea să se comprime.

Liviu Muscari, partenerul de discuții, a devenit salvatorul de serviciu într-o situație care nu prevestea nimic deosebit. Salvator de meserie la Punctul de Lucru Lechința, a intuit că, cel mai probabil, s-a înecat cu lichidul pe care îl savura cu poftă, probabil cu prea mult apetit.

Cu stăpânire de sine, când mai multe persoane din jur au început să se agite, cu ajutorul manevrei Heimlich, a reușit să-i provoace organismul să elimine lichidul ce-i bloca bărbatului căile respiratorii.

Așezat în poziție de siguranță și acoperit cu o pătură, bărbatul a așteptat alături de pompierul care-l asista, conștient și cooperant, să fie preluat de echipajul de prim ajutor SMURD. Din fericire, bărbatul era în afara oricărui pericol, dar urma să fie internat pe una din secțiile de specialitate…Lovitura la cap provocată de cădere a fost foarte puternică…

Colegii de la ISU Bistrţa-Năsăud l-au găsit pe Liviu la telefon, la puțin timp după incident. Răsufla ușurat că totul s-a terminat cu bine și a susținut în repetate rânduri, într-o discuție de doar câteva minute, că a făcut exact ce ar fi făcut orice pompier salvator. Nimic deosebit, spune el. Dar reprezentanţii ISU Bsitriţa-Năsăud țin cu tărie să îl contrazică, pentru că cine salvează o viață, salvează o lume întreagă.

Povestea de marți are și o morală: situațiile de urgență se pot întâmpla oricând, oriunde și oricui. Stăpânirea de sine și cunoașterea unor elemente de bază ale primului ajutor sunt vitale. Toată lumea ar trebui să cunoască noțiuni de prim ajutor. Fii salvator pentru cei dragi și pentru oricine are nevoie de ajutor în preajma ta! Parcurge un modul de prim ajutor, indiferent de instituția abilitată care îl organizează. Sau, cel puțin, alocă timp pentru platforma https://fiipregatit.ro/. Mai devreme sau mai târziu, informațiile de acolo te vor ajuta! Garantat!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.