Caracter, empatie și profesionalism!

Marți, 31 Mai 2022Cluj
Sursa Foto: Facebook ISU Cluj

Caracter  empatie si profesionalism | imaginea 1 Zorii unei zile de duminică, soarele nu avea să răsară decât peste două ore. Afară era beznă, bătea un vânt puternic și rece. Termometrul arăta puțin peste 0 grade.

Alarma sună pe neașteptate și îi pune în alertă pe salvatori. Medicii, paramedicii și pompierii află că un incendiu a surprins o familie cu cinci copii și trebuie să se grăbească acolo să-i resusciteze. Odată ajunși, salvatorii găsesc patru copii și doi adulți așezați unul lângă celălalt, fără semnale vitale.

Încep să scoată echipamentele, să le facă masajul cardiac extern, să le lipească electrozii de defibrilare pe piept, să-i ventileze artificial, să-i intubeze și să le administreze medicamentele de resuscitare în funcție de greutatea fiecăruia.

Începe o luptă asiduă pentru a-i salva, dusă în condiții grele. Mai bine de o oră, pompierii, medicii și paramedicii se zbat să urmeze pașii salvatori pentru fiecare pe rând, în speranța că inimile lor vor bate din nou.

După sute de repetări și verificarea la infinit a fiecărui pas ce trebuie parcurs, în gândul salvatorilor rămân numai ecourile speranței. Niciunul nu mai resimte oboseala. Există doar speranța că încă o serie de apăsări pe pieptul fiecărui copilaș va produce o minune.

Din păcate, misiunea nu s-a încheiat așa cum își dorea toată lumea. Un singur copil a supraviețuit, în ciuda eforturilor depuse în acea dimineață neagră. Indiferent câtă experiență au acumulat și ce cazuri dificile au gestionat de-a lungul carierei, o astfel de intervenție rămâne în mintea medicilor.

Doamna doctor Loredana Tulai, pe care o vedeți în fotografie, activează în domeniul medicinei de urgență din anul 1998, când a devenit voluntar SMURD. Din 2004 este medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență, lucrând în paralel și pe ambulanțele SMURD. A acordat asistență medicală de urgență la mii de oameni. Mulți trăiesc și astăzi datorită ei și colegilor săi.

Deși au învățat că nu se pot opune întotdeauna destinului, medicii resimt orice pierdere suferită la vreun caz. Chiar și așa, cu o putere uluitoare, merg mai departe. Doar ei știu cum reușesc să se întoarcă acasă, iar a doua zi să o ia de la capăt. Încrederea că pot ajuta pe cineva depășește, adesea, orice suferință.

Acești eroi sunt omagiaţi pe 27 mai, de Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. Sunt medici, asistenți, paramedici, pompieri și voluntari. Cu toții ne impresionează zi de zi prin tăria lor de caracter, empatie și profesionalism! Le mulțumim tuturor!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.