26 de hectare de vegetație și culturi agricole au ars în județul Arad

Joi, 07 Iulie 2022Arad
Sursa Foto: Facebook ISU Arad

26 de hectare de vegetatie si culturi agricole au ars in judetul Arad | imaginea 1 O parte dintre incendii au fost lichidate, după cum urmează:

Incendiul lanului de grâu din localitatea Curtici a fost lichidat. Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște, dar și un utilaj agricol în proporție de 60%. Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.

Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. S-a acționat pentru stingere. Incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite. Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată. Incendiul de vegetație uscată din Micalaca-Zona 700 a fost lichidat. Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.

De asemenea, în cursul după-amiezii de marţi, 5 iulie a.c., pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs in orașul Nădlac, unde au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: “flacără, brichetă”.

Pompierii reamintesc că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară.

În cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

  • desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
  • izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
  • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.

Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.

Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată etc.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.