Portret de salvator - Respect, Plt. adj. Ionel Neagu!
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta
Ziua de 29 iulie a.c., ora 17.28. Apel la 112: “- Alo, Pompierii? - Da, ce urgență aveți? - Un mal de pământ s-a surpat. Un om este prins acolo. Veniți repede! - Echipajele sunt deja alertate. Sunt pe drum. Vor ajunge imediat!”
Tragedia s-a petrecut în comuna Castelu, de lângă Medgidia, unde se executau lucrări la rețeaua de canalizare a localității. Imediat, au fost alocate mai multe autospeciale de stingere, descarcerare și SMURD.
“— Trebuie să înlăturăm, pe cât posibil, pământul care îi acoperă capul, să îi putem da oxigen. Gata! Foarte bine! Stabilizăm malul, apoi executăm operațiunile de extragere.
— Câți ani? - 38.
— Te rog să mă asculți. Este foarte important să continui să vorbești cu mine și să fii liniștit. Te vom scoate de aici. Ai copii? - Da, cinci.
— Eu am doi băieți. Și pe mine mă așteaptă acasă. La fel, și pe tine, te așteaptă soția și copiii. O să fe bine, o să vezi. Am vorbit cu soția ta. Spune să ai încredere în noi și o să fie bine.
— Te doare ceva? - Am amorțit. Nu îmi mai simt corpul.
— În regulă, te ajut. Îți fac masaj și o să fie mai bine. Simți? - Da. - Este mai bine? - Da, puțin mai bine.”
Este o frântură din dialogul pe care Plt. adj. Ionel Neagu l-a avut cu victima surprinsă la trei metri adâncime, sub malul de pământ. Este un dialog purtat în limba turcă, limbă pe care Ionel spune că a învățat-o de la prieteni și nu i s-a părut greu.
Dar nu a crezut niciodată că va fi un lucru vital! Vorbind în limba natală a bărbatului, l-a făcut pe acesta să se liniștească, să fie mai cooperant și să capete încredere și mai mare în salvatori.
Deși epuizat din cauza efortului uriaș depus, în scurtele perioade de repaus, Ionel a fost suportul emoțional atât al victimei, cât și al familiei acestuia care aștepta, cu înfrigurare, vești despre starea lui de sănătate. Orice moment de neliniște, de agitației a victimei, putea să pună în pericol întreaga operațiune de salvare.
“— Doamnă, totul va fi bine. Vorbesc cu el tot timpul, este conștient, cooperant, nu îl doare nimic. A băut apă, l-am spălat pe față și întreabă mereu de dumneavoastră și de copii.
— Vă rog, salvați-l! Trebuie să vină acasă! - Stați liniștită. Toți ne dorim acest lucru. Se lucrează, se fac eforturi uriașe. Îl vom scoate de acolo. Aveți încredere în noi!”
Iar misiunea a fost îndeplinită cu succes. Suportul moral, comunicarea continuă cu victima, inducerea stării de liniște și încredere în salvatori oferite de pompierul constănţean au contribuit substanțial la reușita acestei intervenții. Felicitări, Ionel, felicitări tuturor celor care au lucrat până aproape de epuizare pentru a salva o viață!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.