De la exercițiu la o situație de urgență reală nu a fost decât un pas

Marți, 27 Septembrie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

De la exercitiu la o situatie de urgenta reala nu a fost decat un pas | imaginea 1 Un exercițiu de evacuare în caz de incendiu a fost organizat joi, 22 septembrie a.c., la Școala Gimnazială “Dr. Aurel Vlad” din Orăștie, la care au participat toți elevii și profesorii prezenți în unitate.

Exercițiul a fost coordonat de Detașamentul de Pompieri Orăștie, din cadrul ISU Hunedoara. Pentru că informațiile asimilate prin experiența exercițiilor practice se sedimentează mult mai ușor și mai profund în mințile copiilor, pompierii au simulat o situație de urgență generată de izbucnirea unui incendiu la etajul II al școlii.

Alarma a sunat la ora 9.00 și în câteva minute, elevii și profesorii au fost nevoiți să părăsească sălile de clasă și să se strângă la locul stabilit pentru astfel de situații. Întrucât conform scenariului, o elevă a rămas blocată la etajul III, pompierii au evacut-o pe fereastră, folosindu-se de autoscara mecanică.

La exercițiu a fost mobilizată și o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și o autospecială de primă intervenție și comandă. La finalul misiunii, militarii le-au explicat participanților încă o dată, măsurile obligatorii ce trebuie respectate în cazul producerii unui incendiu real în incinta școlii și au răspuns întrebărilor legate de tehnica de intervenție folosită.

De la simularea de ieri și până la situația reală de urgență nu a fost decât o zi…Astfel, vineri dimineață, 23 septembrie a.c., la aceeași oră, la numărul unic pentru situații de urgență 112, a fost anunțat un incendiu care se manifesta la un chioșc din incinta Școlii Generale Nr. 2 din municipiul Hațeg.

Cadrele didactice au încercat stingerea incendiului cu ajutorul câtorva stingătoare cu pulbere, însă focul se manifesta cu violență și a fost imposibilă lichidarea acestuia în fază incipientă.

Sosite de urgență la locul solicitării, forțele ISU Hunedoara au intervenit cu o autospecială de primă intervenție și comandă, două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Hunedoara, Punctele de Lucru Totești și Bretea, precum și un echipaj SMURD, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hațeg.

Pe timpul intervenției s-au autoevacuat un număr de aproximativ 400 de elevi și 25 de cadre didactice. Intervenția promptă a pompierilor militari și a SVSU, coroborată cu evacuarea elevilor, foarte bine organizată și coordonată de către profesori, au făcut ca în urma evenimentului să nu fie înregistrate victime.

Se adesează felicitări copiilor, profesorilor și salvatorilor pentru modul în care au gestionat această situație de urgență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.