Casă distrusă în urma unui incendiu de la un coș de fum necurățat

Marți, 17 Ianuarie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Casa distrusa in urma unui incendiu de la un cos de fum necuratat | imaginea 1 Casa unui bărbat din localitatea Cucuteni a fost distrusă în urma unui incendiu produs, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum necurățat de funingine. Alarma a fost dată, duminică dimineață, 15 ianuarie a.c., chiar de vecinii proprietarului.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că ardea întreaga locuinţă și exista pericolul de propagare a flăcărilor la alte construcții din gospodărie.

Aproximativ două ore a durat intervenția pompierilor. Nimeni nu a fost rănit în incendiu. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

✔️ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

✔️ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

✔️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

✔️ verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

✔️ curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.