Incendii cu impact asupra comunității ieșene

Miercuri, 11 Ianuarie 2023Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Incendii cu impact asupra comunitatii iesene | imaginea 1 În perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la 230 de evenimente, după cum urmează:

  • 189 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 14 incendii produse: *4 incendiii s-au produs în data de 30 decembrie, la 2 case, 1 operator și la un punct de colectare a deșeurilor, din care unul a fost cu impact asupra comunității ieșene – incendiul de la sala de sport Oxygen.

Incendiul produs la obiectivul din municipiul Iași, str. Pantelimon Halipa s-a manifestat la fațada centrului SPA și în interior la încăperile adiacente, cu propagarea la blocul de locuit învecinat și întreg centru.

În urma incendiului au ars fațada complexului pe o suprafață de aproximativ 25%, tâmplăria din PVC, instalația electrică, instalația de climatizare și generatorul de curent, s-au degradat termic bunurile materiale din interiorul centrului, 2 autoturisme parcate în fața centrului.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.

3 incendii produse în ajunul Anului Nou, la locuințe, unde, din nefericire, o persoană de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, din localitatea Vlădeni, a fost găsită carbonizată;

6 incendii produse în prima zi a Anului Nou, la 4 case, 1 depozit de furaje și la vegetația uscată;

în data de 2 ianuarie a.c., la un depozit de furaje, unde aproximativ 100 de tone de furaje au fost mistuite de flăcări.

Instalațiile electrice necorespunzătoare, coșul de fum necurățat sau amplasat necorespunzător lângă materialele combustibile, folosirea focului deschis în spații închise sau deschise sunt principalele cauze ale incendiilor din această perioadă. Pompierii recomandă cetățenilor să manifeste maximă prudență la folosirea tuturor elementelor de încălzire și preparare a hranei din locuințe.

  • 6 intervenții la accidente rutiere în care au fost asigurate măsurile specifice și acordarea primului ajutor de urgență. Cazurile au rămas în atenția autorităților pentru cercetări;
  • 11 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor și la nevoie de acordare a primului ajutor medical la manifestările organizate cu ocazia Revelionului 2023 și a celor de primire a refugiaților din Ucraina;
  • 6 misiuni de asistență a persoanelor;
  • 2 misiuni pirotehnice în comunele Popricani și Voinești;
  • 2 misiuni de prevenire și stingerea a incendiilor la avariile instalațiilor de alimentare cu gaz.

Activități de control și informare preventivă - În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași nu au efectuat controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective economice din județul Iași.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.