Locuință în flăcări

Joi, 26 Ianuarie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Locuinta in flacari | imaginea 1 O femeie de 86 de ani, din localitatea Oneaga, a trecut prin momente grele, marți dimineață, 23 ianuarie a.c., când și-a văzut locuința în flăcări. Alarma a fost dată chiar de vârstnică, care a auzit zgomotul produs de arderea acoperișului și a ieșit în curte.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp posibil, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat că întreaga locuință era cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost lichidat și s-a intervenit pentru înlăturarea efectelor. Cel mai probabil, evenimentul a fost generat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pompierii reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Informare preventivă

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.). Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului. Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.