Muniție neexplodată, descoperită de un detectorist

Joi, 19 Ianuarie 2023Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Munitie neexplodata  descoperita de un detectorist | imaginea 1 În ultima perioadă, operațiunile de detectare au scos la suprafață obiecte ce ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi solicitat sprijinul ISU Harghita.

Prima misiune pirotehnică din acest an a avut loc duminică, 15 ianuarie a.c., în Cinod, pe Valea Uzului. Persoana care a cerut sprijinul autorităților desfășura, ca hobby, activități de căutare a obiectelor vechi, folosind un detector de metale.

La fața locului, pirotehniștii harghiteni au identificat 3 bombe aruncător de calibru 82 mm și 9 cartușe cal. 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate, în condiții de siguranță, urmând să fie distruse ulterior.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.