Incendiu la un apartament din Focșani

Miercuri, 29 Martie 2023Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Incendiu la un apartament din Focsani | imaginea 1 Un moment de neatenție și nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în locuințe au costat scump o familie din municipiul Focșani, care, în noaptea de miercuri spre joi, 23 martie a.c., și-a văzut bunurile cuprinse de flăcări.

O sticlă cu material combustibil depozitată în apropierea aragazului a căzut peste flacără, în timp ce aparatul de gătit se afla în funcțiune, provocând un incendiu. Un bărbat aflat în interior s-a autoevacuat la timp.

Evenimentul a fost anunțat la numărul unic de urgență 112, în jurul orei 23:31. Imediat spre locul indicat s-au deplasat 2 autosepciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare și 1 ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul de manifesta cu flacără deschisă și degajari mari de fum. Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea incendiului și limitarea pagubelor. În mai puțin de 20 de minute incendiul a fost lichidat.

Cu toate că s-a acționat rapid, blocul aflându-se în apropierea subunității de pompieri, pe strada G. Coșbuc, în urma evenimentului au ars bunurile de uz casnic și gospodăresc aflate în bucărărie, pe o suprafață de aproximativ 30 mp.

Din cauza fumului dens au fost afumați pereții și bunurile din interiorul apartamentului în suprafață de 80 mp. Totodată, flăcările au deteriorat izolația exterioară a apartamentului de deasupra, situat la etajul I, pe o suprafață de 5 mp.


𝐏𝐑𝐄𝐕𝐄𝐍𝐈𝐑𝐄𝐀 𝐈𝐍𝐂𝐄𝐍𝐃𝐈𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐈̂𝐍 𝐆𝐎𝐒𝐏𝐎𝐃𝐀̆𝐑𝐈𝐈

În activităţile casnice curente şi sezoniere pe care le desfăşuraţi în locuințe, gospodării şi anexele acestora, trebuie să ţineţi seama de câteva reguli de bază simple privind prevenirea şi stingerea incendiilor.

Multe dintre incendiile din locuinţe izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea inadecvată a aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp. Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.

𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒊̂𝒏 𝒃𝒖𝒄𝒂̆𝒕𝒂̆𝒓𝒊𝒆 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒊𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂𝒕̧𝒊 𝒄𝒂̂𝒕𝒆𝒗𝒂 𝒓𝒆𝒈𝒖𝒍𝒊 𝒔𝒊𝒎𝒑𝒍𝒆:

Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit opriţi funcţionarea aragazului.

Atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu, halate), deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.

Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc.

Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc uşor.

𝐀𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞❗️ 𝐈̂𝐧 𝐛𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬:

✔️ să păstraţi lichide combustibile sau uşor inflamabile în apropierea aparatelor de gătit;

✔️ să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (maşina de gătit);

✔️ să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;

✔️ să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate;

✔️ să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;

✔️ să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;

✔️ să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării.

Dacă s-a intâmplat să produceţi un început de incendiu prin aprinderea uleiului dintr-o tigaie stingeţi flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din casă, alertaţi vecinii şi apelaţi urgent serviciul 112.

Incendiu la un apartament din Focsani | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.