Salvatorii de lângă noi!

Marți, 25 Aprilie 2023Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Salvatorii de langa noi | imaginea 1 Valentin Ungureanu, un cetățean din localitatea Brânceni, de 45 de ani, și Florin Prună, de 58 de ani, voluntar ISU Teleorman, au dovedit joi, 20 aprilie a.c., că solidaritatea, curajul și responsabilitatea civică sunt la loc de cinste în inima lor!

Ca un bun gospodar ce este, în dimineața zilei, în jurul orei 05.15, împreună cu soția, se pregătea să meargă la ferma sa de ovine, aflată la marginea comunei. La un moment dat, a simțit miros de fum și tare i-a fost mirarea ca cineva dintre vecini să facă focul așa de dimineață, motiv pentru care a mers să vadă sursa acestuia.

La câteva case de a sa, unde locuia o bătrână, de cca. 70 de ani, fumul era mai gros, greu respirabil, semn că mai multe materiale ardeau mocnit, posibil chiar locuința. A știut pe loc că ceva nu e în regulă și a pus imediat mâna pe telefon.

„L-am sunat pe nea’ Florin, care mi-a spus să anunț pe 112 incendiul, să vină pompierii și să verific dacă persoana din casă a ieșit. A spus că vine și el imediat”, a precizat Valentin Ungureanu. „Nea’ Florin” este Florin Prună, voluntar cu state vechi la ISU Teleorman, paramedic cu experiență, care participă efectiv la toate misiunile pompierilor profesioniști.

Pentru că proprietara nu răspundea la chemarea sa, Valentin a sărit gardul și s-a îndreptat grăbit spre camera unde credea că femeia doarme și așa a fost. A reușit cu greu să o trezească, bătrâna fiind amețită de fumul care deja inundase dormitorul, și să o scoată afară, în siguranță. Focul ajunsese la nivelul bucătăriei, iar butelia de aragaz era un pericol pentru ei toți, așa că s-au îndepărtat.

Pe proprietară a lăsat-o cu soția sa, la distanță sigură de foc, apoi i-a trezit pe vecinii care aveau casele de locuit în imediata apropiere. Împreună cu aceștia au pornit pompele de apă și au izolat focul, atât cât s-a putut.

A sosit la timp și nea’ Florin, împreună cu colegii săi de la Detașamentul de Pompieri Alexandria, pe care i-a așteptat la șoseaua principală pentru a-i îndrepta rapid spre locul incendiului.

Trei echipaje de intervenție, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au avut nevoie de aproape două ore pentru a stinge focul. Misiunea salvatorilor a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale combustibile și de pericolul extinderii la gospodăriile învecinate.

Cu ajutorul oamenilor, care s-au dovedit cei mai buni voluntari, pompierii au reușit să salveze locuința bătrânei, în proproție de 90%, iar datorită curajului și sprijinului din partea lui Valentin Ungureanu, nicio personă nu a fost rănită.

Pentru modul în care au ales să se implice în rezolvarea problemelor celor aflați în dificultate, pentru spiritul lor civic, altruismul și responsabilitatea față de semeni, pompierii militari teleormăneni le mulțumesc celor două persoane implicate în gestionarea acestui eveniment, dar și cetățenilor din acea comunitate!

Felicitări, Valentin Ungureanu! Bravo, Florin Prună! Mulțumiri tuturor cetățenilor implicați!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.