Casă în flăcări, de la o butelie defectă
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani
O casă de pe strada Dragoș Vodă din municipiul Botoșani a fost cuprinsă de flăcări, luni, 29 mai a.c. În momentul izbucnirii incendiului, în interior se afla un tânăr, în vârstă de 26 de ani. Acesta a ieșit și a cerut ajutor.
La caz s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SMURD, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.
Aceștia au constatat că ardeau bunurile dintr-o cameră și o baie, existând pericolul de propagare a flăcărilor la alte încăperi. Preventiv, au fost evacuate două persoane care locuiesc într-o altă casă, lipită de cea care a fost afectată de flăcări. Incendiul a fost stins în limitele găsite. Pompierii au eliminat riscul de explozie, din interior fiind scoasă o butelie.
Tânărul a suferit arsuri la nivelul feței și mâinilor, fiind preluat de echipajul SMURD și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce gazul acumulat în cameră, de la o butelie defectă, s-a aprins în momentul în care tânărul a folosit o brichetă.
Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare. Putem să înlăturăm acest pericol din propria casă, prin respectarea următoarelor recomandări:
- în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;
- deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
- nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;
- înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
- întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;
- umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.
Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate! Aveți grijă ca la ambele capete ale furtunului să existe coliere metalice pentru a se împiedica desprinderea acestuia pe timpul funcţionării.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.