Inundații în satele hunedorene

Sâmbătă, 01 Iulie 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Inundatii in satele hunedorene | imaginea 1 Pompierii Secției Brad au intervenit, marți seara și noaptea, 25 iunie a.c., pentru eliminarea efectelor negative ale inundațiilor produse, din nou, în satul Rișculița, comuna Baia de Criș, în urma creșterii rapide a debitului pârâului care traversează satul.

După mai puțin de 24 de ore de la încetarea misiunii executate de pompieri, duminică și luni, 26 iunie a.c., când viiturile au inundat aceeași localitate, salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara au acționat cu echipaje mărite care au folosit saci cu nisip și motopompe de mare capacitate pentru a proteja gospodăriile care au fost afectate de revărsarea pârâului.

Au fost inundate 10 proprietăți unde apa a pătruns în curți și în anexele gospodărești. Nu a fost necesară evacuarea persoanelor, iar apele s-au retras și situația a revenit la normal. Pompierii s-au retras la bază, la ora 01.00, dar un echipaj a rămas în zona afectată, până miercuri dimineață, 28 iunie a.c., pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere.

De asemenea, pompierii Secției Brad din cadrul I.S.U. Hunedoara și-au îndeplinit misiunea executată în timpul situației de urgență determinată de ploile torențiale care au afectat 3 sate din comuna Baia de Criș: Rișca, Baldovin și Rișculița.

După aproape 20 de ore de intervenții, în cele 3 sate, pompierii au eliminat toate consecințele inundațiilor, iar echipajele s-au întors la bază și sunt pregătite pentru a face față, în continuare, diferitelor situații de urgență, când va fi cazul.

Pentru ca locuitorii care au avut gospodăriile acoperite de apă să poată fi ajutați de către autorități, luni după-amiază, 26 iunie a.c., ministrul Mediului, Mircea Fechet și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, au evaluat situația din Baia de Criș, împreună cu Inspectorul-șef al I.S.U. Hunedoara, Lt. col. Alin Nasta și cu autoritățile locale.

În județul Hunedoara, la această oră, în urma ruperii unui pod de acces, doar satul Ulm, comuna Cerbăl, din Ținutul Pădurenilor, este izolat din punct de vedere al accesului auto. De asemenea, în localitățile Hășdău și Vălari, pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei și aluviunilor din 10 gospodării inundate.

La ora 16.30, încă nu erau alimentate cu energie electrică localitățile Vălari, Arănieș, Lelese, Sohodol și Runcu Mare, din aceeași zonă. În continuare, I.S.U. Hunedoara monitorizează situația din zonele afectate, până la înlăturarea tuturor efectelor negative cauzate de fenomenele meteo periculoase, înregistrate sâmbătă și duminică.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.