Misiune de distrugere a muniției descoperite în județul Mehedinți
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi a desfăşurat, vineri, 30 iunie a.c., o acţiune de distrugere a unor elemente de muniţie rămase neexplodate, care au fost ridicate de echipajul pirotehnic în ultimele trei luni de pe raza judeţului Mehedinţi.
Operaţiunea a avut loc în poligonul din localitatea Jidoştiţa, fiind executată de specialiștii pirotehnicienii din cadrul ISU Mehedinţi.
Au fost distruse mai multe elemente de muniţie (2 proiectile explozive calibru 76 mm și 75 mm, o grenadă de mână defensivă, dar şi două carcase de lovitură de aruncător fără focos și încărcătură explozivă calibru 82 mm), o parte dintre acestea aflându-se în stare de funcţionare şi având un grad ridicat de pericol pe timpul transportului şi manipulării acestora.
Misiunea a fost executată în condiţii de siguranţă maximă, perimetrul fiind asigurat de către echipaje de jandarmi, pe o rază de 1000 m de locul exploziei.
Specialiştii ISU „Drobeta” reamintesc cetăţenilor că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.