Două combine de recoltare a cerealelor au ars în județul Argeș

Vineri, 06 Octombrie 2023Arges
Sursa Foto: Facebook ISU Arges

Doua combine de recoltare a cerealelor au ars in judetul Arges | imaginea 1 Fermierii sunt în plină campanie de recoltare a cerealelor, iar această operațiune presupune folosirea utilajelor cu motoare cu ardere internă, fapt care crește riscul de izbucnire ale unor incendii.

În ultimele șapte zile, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea incendiilor izbucnite la două combine de recoltare a cerealelor în zona orașului Topoloveni, pe data de 27 septembrie a.c., și pe data de 2 octombrie, în localitatea Vedea.

De asemenea, culturile de cereale sunt uscate și se pot aprinde cu ușurință dacă nu sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor, atunci când vă aflați în apropierea lor sau desfășurați activități în aceste culturi.

Totodată, incendiile de vegetație uscată sunt caracterizate de o dezvoltare rapidă și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale. Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, se reamintesc câteva reguli ce trebuie respectate în perioada de recoltare a cerealelor:

  • instruirea personalului care participă la lucrările de recoltare;
  • este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se execută recoltarea cerealelor;
  • înainte de a intra în campania de recoltare tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor, vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii;
  • asigurarea rezervelor de apă pentru incendiu şi verificarea zilnică a situaţiei existente;
  • fiecare maşină va fi dotată cu mijloace de primă intervenţie, cum ar fi: stingătoare, bidoane cu apă, lopeţi, mături de nuiele;
  • la suprafețe comasate, mai mari, existenţa a 1-2 pluguri sau discuri şi mijloace de tractare ale acestora;
  • montarea unor dispozitive parascântei pe sistemele de evacuare a gazelor de eşapament;
  • protejarea instalaţiilor electrice contra loviturilor mecanice frecărilor sau flexiunilor repetate şi asigurarea unor contacte electrice perfecte la conexiunile conductorilor.

Cetăţeni, respectând măsurile de prevenire ale incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.