O casă de locuit a fost salvată de pompierii harghiteni

Joi, 07 Decembrie 2023Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

O casa de locuit a fost salvata de pompierii harghiteni | imaginea 1 Duminică seara, 3 decembrie a.c., în jurul orei 21:00, s-a solicitat intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul unei case de pe strada Baróti Szabó Dávid, din municipiul Odorheiu Secuiesc, cu pericol de propagare la întreaga locuință, compusă din subsol, parter+ etajul 1.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat patru echipaje de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Incendiul, ce se manifesta, pe o suprafață de circa 100 mp, cu degajări de fum dens, a fost localizat și lichidat prompt, în limitele găsite.

Au ars ori au fost distruse bunurile materiale depozitate în subsolul casei: mobilier atelier, deșeuri electronice, articole îmbrăcăminte, hârtie, electrocasnice, 2 centrale termice, estimate la aproximativ 30.000 de lei. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 1.500.000 de lei.

În urma cercetărilor efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza unui cablu/conductor electric defect, neizolat corespunzător sau deteriorat. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, pompierii reamintesc cetățenilor următoarele reguli:

  • nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  • nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea;
  • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.