Cinci incendii și patru victime la un pas de tragedie

Joi, 11 Ianuarie 2024Arges
Sursa Foto: Facebook ISU Arges

Cinci incendii si patru victime la un pas de tragedie | imaginea 1 55 de misiuni au fost desfășurate de pompierii argeșeni în intervalul 08 – 09 ianuarie a.c.

Cinci incendii s-au produs la locuințele cetățenilor și patru victime au fost la un pas de tragedie, ca urmare a unor scurgeri de gaze, exploatării necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și fumatului în locuri neamenajate corespunzător.

În început, pentru prevenirea producerii incendiilor și a altor situații de urgență, ISU Argeș recomandă cetățenilor să aibă în vedere respectarea următoarelor recomandări cu caracter general:

  • nu folosiţi instalaţiile electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau cu izolația îmbătrânită;
  • nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi folosirea lichidelor inflamabile la aprinderea focului;
  • verificaţi coşurile și burlanele de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
  • asiguraţi unelte pentru deszăpezirea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie;
  • nu utilizaţi foc deschis în locuri cu pericol de incendiu (la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile) şi pe timp de vânt; prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi;
  • acordați o atenție sporită asupra jocului copiilor cu focul;
  • Evitați fumatul în locuință, atunci când există pericolul să adormiți cu țigara aprinsă;
  • în cazul în care simțiți miros de gaze în locuință, nu aprindeți focul, nu acționați întrerupătoarele, deschideți larg ferestrele, părăsiți de îndată locuința și anunțați situația la numărul unic de urgență 112;
  • nu deconectați sistemele de detecție și avertizare a fumului, focului sau gazelor.

Cele mai semnificative dintre misiunile pompierilor au fost următoarele:

INCENDII:

(ora 08:46) Pompierii de la Secția Costești au fost solicitați să intervină în comuna Buzoești, în cazul unei explozii, urmată de incendiu, într-o încăpere a unei locuințe. Echipajele au intervenit cu două autospeciale de stingere, precum și cu o ambulanță SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, sosită în sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș Județean (SAJ) Argeș.

În urma producerii evenimentului, a rezultat o victimă de sex masculin, în vârstă de 32 de ani, care prezenta arsuri pe o suprafață mare a corpului. Victima a fost transportată la spital. După evaluarea efectelor incidentului, s-a constatat că au ars obiecte de mobilier, aparatură electronică și electrocasnică și au fost afectate două uși și trei ferestre din PVC.

(ora 20:05) Trei echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din orașul Topoloveni. În urma evenimentului, a ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 60 mp și s-au degradat tavanele încăperilor. Echipajul medical nu a identificat victime.

(ora 21:46) Salvatorii de la Detașamentul de Pompieri Curtea de Argeș au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Cicănești.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau generalizat la o casă de aproximativ 100 mp. Paramedicii SMURD au monitorizat și transportat la spital o persoană de sex masculin, în vârstă de 64 de ani, care a suferit arsuri în zona capului și la membrele inferioare.

(ora 23:21) Pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință din comuna Sălătrucu. Echipajele sosite la locul evenimentului au constatat că ardea generalizat o casă, în suprafață de aproximativ 100 mp.

În urma evenimentului s-a înregistrat o victimă de sex feminin, în vârstă de 68 de ani, care prezenta arsuri la membre și la față. În urma evaluării, victima a fost transportată la spital. Pe timpul misiunii, salvatorii au primit sprijin de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității.

(ora 23:56) Echipaje operative din cadrul Secției de Pompieri Costești au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din orașul Costești.

În urma evaluării situației, s-a constatat că au ars o locuință cu suprafața de aproximativ 40 mp și în jur de 1.000 kg de lemne de foc. Paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale și au transportat la spital o persoană de sex masculin, în vârstă de 63 de ani, care a suferit arsuri la membrele superioare și în zona capului.

INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

În intervalul menționat, pompierii au fost solicitați să intervină la cinci evenimente rutiere în care au fost implicate șapte vehicule, asigurând măsurile specifice de prevenire ale incendiilor, precum și asistența medicală la nevoie, alături de echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș.

În urma accidentelor au fost identificate șapte victime, iar după evaluare, patru au fost transportate la spital. De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 40 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.