Intervențiile pompierilor mehedințeni

Marți, 02 Ianuarie 2024Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Interventiile pompierilor mehedinteni | imaginea 1 Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în interval de 24 de ore, pentru gestionarea a 33 de situații de urgență.

Pompierii mehedințeni au acționat pentru stingerea a 17 incendii, deblocarea ușii unei locuințe și acordarea îngrijirilor medicale victimelor unui accident rutier. Totodată, paramedicii SMURD au intervenit pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui număr de 14 persoane.

Dintre cele 17 incendii, 14 au izbucnit la vegetație uscată, iar trei s-au manifestat la locuințe și o anexă gospodărească.

Miercuri seara, 27 decembrie a.c., trei echipaje de pompieri din cadrul subunității Baia de Aramă au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Rudina, comuna Bala.

La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință, pe o suprafață de circa 50 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

Pentru limitarea și stingerea incendiilor de vegetație uscată, au intervenit echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor Drobeta Turnu Severin și Orșova, Stației Vânju Mare și subunității Strehaia, acestea manifestându-se pe raza a nouă unități administrativ teritoriale: Bala, Bâcleș (3), Corcova, Greci, Malovăț, Orșova (2), Prunișor, Vânju Mare, Vânjuleț (3).

Flăcările au cuprins peste 47 de hectare de vegetație uscată, un hectar de litieră și un hectar de miriște. Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

❗Pompierii atrag atenția cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Fac apel la aceștia să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor.

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.

❗Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.1952005 privind protecția mediului) și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) și de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice).

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.