Misiune de succes a echipajului pirotehnic

Marți, 20 Februarie 2024Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Misiune de succes a echipajului pirotehnic | imaginea 1 Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al judeţului Harghita a efectuat, miercuri, 14 februarie a.c., prima misiune de distrugere din acest an a elementelor de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor militare, asanate, pe raza județului, în ultimele 3 luni.

Transportul elementelor de muniție și a materialelor exploziv-pirotehnice către poligonul amenajat pentru distrugere s-a efectuat cu autospeciala pirotehnică. Totodată, la locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunii, au fost implicate și câte un echipaj de jandarmi și polițiști, care au asigurat paza poligonului. Operaţiunea a avut loc în poligonul din localitatea Tușnad, fiind executată de specialiștii pirotehnicieni din cadrul ISU Harghita.

Au fost distruse 6 elemente de muniţie (2 bombe de aruncător calibru 82 mm, o grenadă de mână defensivă şi trei ofensive), o parte dintre acestea aflându-se în stare de funcţionare şi având un grad ridicat de pericol pe timpul transportului şi manipulării acestora.

Misiunea a fost executată în condiţii de siguranţă maximă, perimetrul fiind asigurat de către echipajul de jandarmi, pe o rază de 1000 m de locul exploziei. Se adresează mulțumiri tuturor celor implicați în derularea acestei misiuni și cetățenii sunt asigurați de aceeași notă a profesionalismului și în activitățile viitoare!

⚠️Atragem atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, 𝐩𝐨𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐝𝐢𝐢.

𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐬𝐞, 𝐥𝐨𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐦𝐢𝐬̧𝐜𝐚𝐭𝐞, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐬̧𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐞𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐬̧𝐢 𝐧𝐞𝐟𝐞𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐬̧𝐢 𝐝𝐨𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐞𝐦 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐨𝐚𝐬𝐚̆.

O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli. 𝐼𝑆𝑈 𝑟𝑒𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑡̧𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑎̆, 𝑙𝑎 𝑔𝑎̆𝑠𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑒𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡̧𝑖𝑒 𝑟𝑎̆𝑚𝑎𝑠𝑒 𝑛𝑒𝑒𝑥𝑝𝑙𝑜𝑑𝑎𝑡𝑒, 𝑎𝑢 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑎 𝑛𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑖𝑐 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑔𝑒𝑛𝑡̧𝑎̆ 112 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑛𝑢𝑛𝑡̧𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎̆𝑟𝑖𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑎𝑡 𝑝𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑒 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡̧𝑖𝑒.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.