27 de incendii de vegetație în doar 3 zile!

Sâmbătă, 30 Martie 2024Valcea
Sursa Foto: Facebook ISU Valcea

27 de incendii de vegetatie in doar 3 zile | imaginea 1 𝐒𝐓𝐎𝐏 𝐈𝐍𝐂𝐄𝐍𝐃𝐈𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐃𝐄 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐓̦𝐈𝐄!!!𝑼𝒏 𝒏𝒐𝒖 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒍𝒂𝒓𝒎𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒑𝒓𝒊𝒗𝒊𝒏𝒕̦𝒂 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒗𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒖𝒔𝒄𝒂𝒕𝒂̆!

Pompierii sunt nevoiți să tragă un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru bunurile și chiar viețile oamenilor.

În plus, din cauza acestor intervenții, echipajele de pompieri sunt dislocate în zone greu accesibile, riscând să ajungă cu dificultate înapoi în orașe, în cazul producerii unei situații de amploare.

În 72 de ore, echipajele de pompieri au fost solicitate pentru stingerea a 27 de incendii de vegetație uscată (în medie 9/zi), în localitățile Grădinari, Copăceni, Ionești (2), Drăgășani (2), Oteșani (3), Măldărești, Zătreni (2), Dăești, Grădiștea, Sinești, Mitrofani, Șirineasa, Bălcești, Băbeni, Orlești, Fârtățești (2), Grădiștea, Cernișoara, Berbești, Măciuca și Prundeni.

Au ars aproximativ 485 de ha de vegetație uscată și litieră (pădure de foioase), 3 case, 9 anexe gospodărești și 1000 de mp de viță de vie, iar o persoană a fost transportată la spital în urma intoxicării cu fum.

Cu incendiile de vegetație nu e de joacă! Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge la pierderea de vieți sau la distrugerea de bunuri!

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.

𝑷𝑶𝑴𝑷𝑰𝑬𝑹𝑰𝑰 𝒗𝒂̆ 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆:

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.1952005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.