Mașină electrică în flăcări

Sâmbătă, 30 Martie 2024Timis
Sursa Foto: Facebook ISU Timis

Masina electrica in flacari | imaginea 1 În cursul serii de miercuri, 25 martie a.c., în satul Bencecu de Sus s-a produs un incendiu la un autoturism electric (smart) aflat în mers. Două persoane s-au autoevacuat în siguranță.

A fost alocată la această intervenție o autospecială de stingere de capacitate medie, dar și cea mai nouă autospecială intrată în dotarea inspectoratului, 𝗼 𝗮𝘂𝘁𝗼𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆ 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗹 𝗰𝘂 𝗮𝗽𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗮̆ 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘀̦𝗶 𝗵𝗶𝗱𝗿𝗼𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întreg autoturismul. În urma utilizării acestui tip de echipament de intervenție, prin hidroperforarea bateriilor și inundarea lor cu apă, temperatura în baterie a fost redusă sub 50°. Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit.

𝐈𝐍𝐅𝐎 𝐁𝐀𝐂𝐊𝐆𝐑𝐎𝐔𝐍𝐃

Prin Proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, parcul auto al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost completat cu aceste noi autospeciale.

𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̆ 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂𝗹 𝗰𝘂 𝗮𝗽𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗮̆ 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘀̦𝗶 𝗵𝗶𝗱𝗿𝗼𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲 este utilizată în misiuni pentru:

  • prim răspuns în combaterea incendiilor din spații închise; · intervenția ofensivă în cadrul structurii incendiate;
  • penetrarea/tăierea oricărui tip de material de construcție; · pulverizarea jetului de apă în interior, la presiuni mari, pentru răcirea eficientă a incintei și combaterea rapidă a focului;
  • controlarea focarelor ascunse și a incendiilor produse în structuri compartimentate, fiind astfel evitat riscul de răbufnire sau incendiere totală, cu limitarea daunelor suplimentare cauzate de apă;
  • hidroperforarea materialelor de construcții şi pulverizarea apei sub formă de ceață (cu un randament extrem de ridicat pentru răcire şi stingere).

Beneficii:

▶️ randament de stingere crescut, prin folosirea unei cantități reduse de apă;

▶️ deținerea unui aparat de termoviziune pentru identificarea focarelor și organizarea misiunii de stingere prin hidroperforare, căutarea și extragerea rapidă a victimelor din zonele cu vizibilitate redusă, monitorizarea evoluției focarelor și identificarea opțiunilor și metodelor alternative de acces/intervenție.

Masina electrica in flacari | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.